Читај ми!

Нестанак авиона "мистерија без преседана"

Ни трећег дана потраге није пронађен било какав поуздан траг о авиону који је летео из Куала Лумпура ка Пекингу, а који је нестао изнад Јужнокинеског мора. Малезијски званичници оцењују да је реч о "ваздухопловној мистерији без преседана".

Заменик директора Малезијске цивилне ваздухопловне службе Азхарудин Абдул Рахман оценио је да је нестанак малезијског авиона "ваздухопловна мистерија без преседана".

Иако још траје свеобухватна потрага за авионом из ваздуха и са мора, ни трећег дана није пронађен било какав поуздан траг о летелици нити о 239 путника и чланова посаде авиона са лета од Куала Лумпура ка Пекингу.

Рахман је истакао да се отмица не може искључити док истрага не искључи све могућности нестанка авиона компаније "Малезија ерлајн" који је летео за Пекинг, пренела је агенција Ројтерс.

"Нажалост, нисмо пронашли било шта што изгледа као предмети из авиона, а камоли авион. Што се нас тиче, морамо да пронађемо летелицу, морамо да нађемо комад ваздухоплова, уколико је то могуће", рекао је Рахман на конференцији за новинаре.

На десетине бродова и авиона из седам земаља крстари морима око обала Малезије и јужно од Вијетнама, паралелно са разматрањем питања о могућим безбедносним пропустима, бомби или отмици - што је могло да обори "боинг".

Авион је нестао са радара у суботу рано ујутро, око сат времена по полетању са аеродрома у Куала Лумпуру, пошто је достигао висину од 10.670 метара.

Ројтерс наводи да је вијетнамска морнарица пријавила да је уочила нешто што би могло да буде комад ваздухоплова.

Бродови и авиони наставиће синоћ прекинуту потрагу у Тајландском заливу и Јужнокинеском мору, пошто до сада ништа нису пронашли.

Кина: Малезија мора да појача напоре

Малезијске власти морају да "појачају напор" кад је реч о истрази поводом несталог авиона.

"Малезијска страна искрено придаје значај овом инциденту, али у светлу целокупне ситуације малезијске власти морају да појачају своје напоре", рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ћин Ганг на редовној конференцији за новинаре, пренео је АФП.

Истовремено, кинески државни медији оштро су критиковали Малезију и њену националну авио-компанију због начина на који се понашају након што је путнички авион нестао и позвали на бржи одговор и појачану безбедност на аеродромима.

Скоро две трећине путника чинили су кинески држављани и уколико се потврди губитак авиона, то ће бити друга несрећа до сада по броју кинеских држављана који су погинули, наводи француска агенција.

"Малезијска страна не може да умањи своју одговорност", пише у уводнику листа Глобал тајмс, који је близак владајућој Кинеској комунистичкој партији, уз оцену да почетни одговор Малезије није био довољно брз.

Лист наводи да постоје пропусти у раду малезијске авио-компаније и безбедносних власти.

"Уколико је реч о погубном механичком квару или грешци пилота, 'Малезија ерлајнс' би требало да преузме одговорност. Ако се ради о терористичком нападу, онда се доводи у питање безбедносна контрола на аеродрому у Куала Лумпуру и на самом лету", истиче кинески лист.

Кинески дневник Чајна дејли оцењује да се "терористички акт не може искључити", а малезијске и међународне власти још не објашњавају како је најмање два путника могло да се укрца у авион са украденим италијанским и аустријским пасошима.

Малезијски министар унутрашњих послова Захид Хамиди изјавио је данас да су два путника који су се са украденим пасошима укрцали у авион имали "азијатске црте лица".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи