Читај ми!

Потрага за авионом, сумња се на тероризам

Још увек траје потрага за авионом са 239 путника који је нестао у водама Јужнокинеског мора. Проверава се идентитет четворице путника који су наводно имали лажне пасоше. За авионом трагају бродови и авиони земаља југоисточне Азије. Могуће да се летелица распала током лета.

15.25 - Прелиминарна истрага - могуће да се авион распао у ваздуху, вијетнамски авион нашао остатке, јавља Ројтерс.

13.45 - Идентитети четири путника са украденим пасошима су у фокусу истраге, саопштили малезијски званичници. 

12.15 - Италијану и Аустријанцу чије пасоше су користили путници, документи украдени у истом граду на Тајланду, али у размаку од 18 месеци, јавља Гардијан

9.15 - Узрок нестанка авиона можда је терористички напад и у току је истрага о томе, саопштило малезијско министарство саобраћаја.

У водама Јужнокинеског мора наставља се потрага за авионом типа Боинг 777, који је нестао пре више од 24 сата. Према прелиминарној истрази, могуће да се летелица распала у ваздуху, а верује се да је један вијетнамски авион уочио у мору остатке олупине несталог авиона.

Малезијски истражитељи проверавају идентитет четворице путника у том авиону који су наводно имали лажне пасоше, рекао је министар саобраћаја Малезије.

Из министарства је саопштено да се истражује потенцијални терористички напад и да је утврђен идентитет неких од потенцијално осумњичених. У Малезију је послата и екипа америчког ФБИ.

Једна од претпоставки јесте и да је авион убрзо после полетања кренуо назад.

"Постоји реална могућност да је авион кренуо назад према Куала Лумпуру", рекао је шеф малезијског ратног ваздухопловства Родзали Дауд.

На радарском снимку се види да је авион кренуо назад пре него што је изгубљен сваки контакт са њим, рекли су представници малезијске војске. Авион је летео на линији Куала Лумпур - Пекинг.

У компанији "Малејжа Ерлајнз" страхују од најгорег када је реч о судбини 239 путника и чланова посаде. Званичници више европских држава указали су да је двоје путника у авиону користило украдене пасоше а малезијски министар саобраћаја рекао је да власти те земље проверавају идентитет још двојице путника.

Ни премијер Малезије није искључио тероризам као разлог нестанка авиона. На питање о томе премијер Наџиб Разак одговорио је да се разматрају све могућности, али је сувише рано за било какве закључке.

''У контакту сам са различитим обавештајним агенцијама, наша обавештајна служба је активирана као и антитерористичке јединице више земаља. Идентитет четворице путника се још утврђује, о томе сам обавестио наше обавештајне агенције'', истиче министар саобраћај Малезије Хишамудин Хусеин.

Авион се распао током лета?

Званичници који истражују нестанак малезијског авиона усредсредили су пажњу на могућност да се летелица распала током лета.

Неименовани извор близак истрази је рекао да "чињеница да нису пронађени остаци авиона указује да се летелица највероватније распала на висини од око 10 километара", пренео је Ројтерс.

Тај извор је навео да би, у случају да је авион са те висине пао и распао се тек при удару у воду, спасиоци пронашли "прилично концентрисане делове".

Упитан о могућности експлозије у авиону, рецимо бомбе, извор је рекао да засад нема доказа који би указивали на то, додајући да је могуће да се летелица распала из механичких разлога.

Он је то изјавио након што су вијетнамске власти објавиле да је њихов авион лоцирао у мору објекат за који се верује да би могао бити део авиона.

Званичници су навели да је сувише мрачно, па се не може са сигурношћу тврдити да је у питању део авиона.

Додали су да ће још летелица бити ангажовано да би се у јутарњим сатима претражио део вода код јужне обале Вијетнама, пренео је Ројтерс.

Претходно је "Вол стрит џурнал" пренео да се верује да су у питању делови врата и репа авиона.

Како се наводи, објекат је лоциран на око 80 километара југозападно од острва То чу.

У међувремену, за несталим авионом трагају спасилачки тимови у делу Јужнокинеског мора, јужно од Вијетнама. На терену су бродови и авиони земаља југоисточне Азије.

"Могу да потврдим да је примећена нафтна мрља, али не и делови олупине. Вијетнамски авиони су сада на лицу места како би потврдили шта је заправо на површини мора'', каже министар саобраћаја Малезије Хишамудин Хусеин.

Било је путника из 14 држава, највише Кинеза, Малежана, Индонежана. Породице путника из Индонезије грозничаво чекају информације о својим најдражима у Медану, на северној Суматри.

Авион Боинг 777 Малезијске авиокомпаније полетео је из Куала Лумпура за Пекинг, али после сат лета, када је био на висини од 10.700 метара, нестао је са радара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи