Читај ми!

Алармантно еколошко стање у Пекингу

Загађеност ваздуха у Кини овог месеца поново достиже екстремно високе нивое. Осим здравствених проблема, алармантно стање изазива и протесте грађана и медија. Забележени и први судски случај у којем грађанин тражи одштету од власти.

Концентрација аеросолних честица, познатих као ПМ 2,5, које продиру најдубље у плућа и изазивају здравствене поремећаје, у Пекингу је тренутно преко 500 микрограма по кубном метру, јављају медији у источној Азији. Горњи праг безбедне изложености тим супстанцама по стандарду Светске здравствене организације је свега 25 микрограма.

Ове ситне честице могу изазвати здравствене проблеме као што су астма, бронхитис и упала плућа, а дугорочно и канцер.

У протеклих месец дана загађеност у Пекингу је само пет пута пала испод нивоа од 150 микрограма, а градске власти саопштиле су да су већ наложиле затварање или смањење производње преко 140 постројења на територији града.

Ситуација је врло тешка и у другим крајевима на северу Кине, као што су провинције Хебеи, Лианонинг и Шандонг, где је услед мале видљивости проузроковане смогом затворен саобраћај на ауто-путевима.

Према истраживању које су заједно спровели Пекиншки универзитет и невладина организација за заштиту животне "Гринпис", у кинеској престоници је у 2012. години услед загађења умрло преко 8.500 људи.

Сматра се да сваких нових 10 микрограма по кубном метру подиже вероватноћу обољења од респираторних болести за један одсто.

Прошле године у Пекингу је забележена вредност од невероватних 993 микрограма по кубном метру.

Високи нивои опасних честица у ваздуху ових дана изазивају и протесте уметника и обичних грађана, а у притисак на политичаре да донесу конкретне мере за смањење загађености све отворенијим натписима се укључују и државни медији.

Неки од грађана на улицама носе и праве гас маске, а не просто беле хируршке.

У јавност је ове недеље преко државне новинске агенције Синхуа изнет и први случај парнице у којој је грађанин пред судом оптужио локалне власти да нису довољно учиниле да умање загађеност и да су му тиме проузроковале директну економску штету.

Грађанин Ли Гуишин из места Шиђиаџуанг тражи од власти новчану надокнаду од 10.000 јуана (око 1.630 долара) јер је био присиљен да због загађености купи машину за пречишћавање ваздуха и стазу за трчање, како би могао да одржава кондицију у затвореном простору, јер је трчање напољу опасно по здравље.

Највећи појединачни узрочник загађења ваздуха у Кини је сагоревање огромних количина угља у електранама, али и у домаћинствима где се он још увек доста користи за грејање.

Поред велике опасности по здравље људи, и растућих трошкова за лечење које оптерећује здравство, смог проузрокује и огромне директне и индиректне трошкове привреди.

Смог доводи до ограничавања броја теретних и других возила у саобраћају, затварања саобраћајница и отказивања летова услед недовољне видљивости, те заустављања електрана, рудника, челичана и других постројења која су велики загађивачи.

Проблем смога толико је тежак, упозоравају кинески агрономи, да је могуће да се земља ускоро суочи са проблемом несташице одређених артикала у исхрани, јер одсуство светла које проузрукују дебеле наслаге смога онемогућава процес фотосинтезе и нормални раст поврћа и воћа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи