Читај ми!

Меркел позива Британију да остане у ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала Велику Британију да остане у ЕУ, али је уздржана према жељи Краљевства за променом европских споразума. Током посете Лондону одржала је говор у оба дома парламента, састала се са премијером Камероном, а поподне била гошћа на чају код краљице Елизабете друге.

Током једнодневне посете Лондону, немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је Велику Британију да остане у Европској Унији. Уздржана је, међутим, према жељи Лондона за променом европских споразума.

Најмоћнија европска политичарка одржала је говор у оба дома британског парламента, састала се са премијером Камероном, а поподне је била гошћа на чају код краљице Елизабете друге.

Подсећајући да се ове године обележава стогодишњица Првог и 75 година од почетка Другог светског рата, Ангела Меркел захваљује Британији и европским партнерима што су указали поверење демократској Немачкој после ужаса два велика рата.

"Ово је посебна година комеморације и за Британију, када се присећате својих мртвих, губитака и незамисливе патње коју вам је Немачка нанела тим ратовима. Као немачка канцеларка, клањам се жртвама оба ужасна рата", рекла је Ангела Меркел.

У Лондону не крију да им је Немачка најважнији партнер у намери да реформишу Европску унију. Обраћајући се британским посланицима кратко на енглеском, а потом на немачком језику, Меркел је, међутим, понудила само скромне измене неких европских уговора, јасно стављајући до знања да жели стабилну и снажну Европску унију.

"Потребно нам је јако Уједињено Краљевство, са снажним гласом у Европској унији. Ако то будемо имали, моћи ћемо да спроведемо неопходне реформе за добро свих", каже Меркел.

С друге стране, британски премијер Камерон, под притиском евроскептика унутар своје Конзервативне партије, жели промене споразума Британије са Унијом.

"Уверен сам да је могуће спровести реформе споразума које Британци желе и учврстити поверење у наше чланство у Унији. Одржаћемо референдум пре краја 2017. године, на којем ће британска јавност моћи да се изјасни", рекао је Камерон.

Иако није у званичној државној посети, јер није шеф државе, владе две земље су посету Ангеле Меркел Лондону припремале месецима. Она је тек трећи немачки званичник, после канцелара Вилија Бранта и председника Вајцекера, који се обратио Горњем и Доњем дому британског парламента после Другог светског рата.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи