Читај ми!

Ко је ко у Украјини

Ко је нови премијер Украјине Арсениј Јацењук, зашто се Запад прибојава једног од лидера украјинске опозиције Олега Тјахњибога и какве су шансе "Др Челичне Песнице"...

Свеукрајински савез са циљем да Јануковичу види леђа - тако би могла да се опише опозиција која је водила протесте са кијевског Tрга независности и на крају постала власт. Опозициони лидери су идеолошки шарени колико и украјинске националне ношње, и са веома шареним политичким биографијама.

Једина власт у земљи тренутно је председник парламента и в.д. председника државе Александар Турчинов, близак савезник Јулије Тимошенко. Као млади комуниста био је на челу Комитета за агитацију и пропаганду. Након тога његов политички мецена био је Леонид Кучма, да би онда постао пословни партнер Јулије Тимошенко.

"Много садашњих опозиционих политичара је изашло из политичке екипе Леонида Кучме - и Виктор Јушченко и Јулија Тимошенко су били део кабинета који је био близак Леониду Кучми", каже новинар и публициста Борис Варга.

Међутим, иако је наследио Виктора Јануковича, познаваоци прилика виде Турчинова само као прелазно решење. Осим Јулије Тимошенко, која се враћа у политички живот, за гласове Украјинаца ће се борити три најгласнија лидера с Мајдана - Арсениј Јацењук, Олег Тјахњибог и Виталиј Кличко.

"Др Челична Песница"

Виталиј Кличко је вишеструки светски шампион у тешкој категорији. Више нокаута међу тешкашима од њега је имао само легендарни Роки Марчано. Вероватно је једини боксер доктор наука. "Др Челична Песница", како Кличка зову, води партију занимљивог имена УДАР - реч која исто значи и на српском језику.

Новинар Ројтерса Александар Васовић каже да је "Кличко довољно познат, за њим се не вуку репови, помињало се да је некад давно као млад радио за неке људе сумњиве прошлости, што је он демантовао, из спорта се повукао непоражен, био је у Савету Европе као украјински изасланик".

Према мишљењу Бориса Варге, Кличко се на Мајдану показао као најјачи лидер и можда има највише шанси на председничким изборима који су планирани за 25. мај.

УДАР је проевропска партија која има снажну подршку најјаче европске странке - ЦДУ Ангеле Меркел. Можда Кличко нема харизму рођеног политичара, али у земљи где су људи навикли на изневерена очекивања, шансе му нису мале. Често наглашава да је украјински систем направљен да служи клановима и породицама, а њега нико не оптужује да је корумпиран.

Коначно, најмање је омражен на руском истоку, јер није експлицитно против тога да руски језик буде други службени језик на нивоу Украјине.

"Када су биле барикаде и два протеста - један је био против Јануковича иа за ЕУ, други за Јануковича, и Кличко се појавио на оба протеста, на једном су га славили као свог лидера, а на другом су се сликали са њим као са боксером", каже Борис Варга.

Човек кога се Запад прибојава

Олег Тјахњибог је најконтроверзнија политичка фигура са Мајдана. Прва странка Олега Тјахњибога била је Социјал-национална партија Украјине, чији симболи јасно указују на везу са немачком странком из 30-их година прошлог века. У парламент 2002. улази на листи Виктора Јушченка, али је две године касније избачен из тог блока због антисемитског говора.

"Оптужио је Јевреје и Русију за комплот против Украјине, након чега се доста извињавао", подсећа Васовић.

Од тада је на челу странке Свобода, која прихвата три прста као главни симбол и која је блиска са француским Националним фронтом Марин ле Пен. Тјахњибог је честа тема западних медија. Писали су да је лидер омладине партије Свобода делио летке са Гебелсовим говорима, а други члан странке имао је антисемитске опаске на рачун глумице Миле Кунис.

На нападе да је његова странка антисемитска, Тјахњибог одговара да је Свобода само проукрајинска странка. Откуд човек од кога се Запад толико прибојава са остатком опозиције?

"Он је са њима зато што је на Мајдан довео једну велику групу људи који су у стању да погину, он је тај који је довео људе који су се поставили према полицији, који су били на барикадама, он је тај који је дао ту војну компоненту", објашњава новинар Ројтерса Александар Васовић, који је имао прилике да разговара са новим украјинским лидерима.

Тјахњибог најјачу подршку има у Лавову, али и у Кијеву. Свобода је гласна у борби против корупције, а аналитичари кажу да Олег Тјахњибог расте у очима огромног дела Украјине и због антируског расположења.

"Иако себе декларише као политичара који заступа идеју да Украјина треба да буде део ЕУ, мислим је то можда више једна врста заштите Украјине од руског утицаја", каже Борис Варга.

Ко је нови украјински премијер

Нови премијер Украјине је Арсениј Јацењук. У досадашњој каријери био је министар економије, спољних послова, председник парламента и вицегувернер Централне банке. После наранџасте револуције био је близак тадашњем председнику Виктору Јушченку, док је он био на ратној нози са Јулијом Тимошенко. Аналитичари су га тада чак прозвали Јушченковим политичким клоном.

Ипак, 2009. предосећа политички бродолом Виктора Јушченка и постаје лидер странке Фронт за промене. Његова странка се касније спаја са партијом Отаџбина Јулије Тимошенко, а данас ту странку и води. Аналитичари кажу да је Арсениј Јацењук озбиљан политички инвеститор.

Ипак, како каже Борис Варга, код Јацењука није у питању "јако политичко прелетање", јер се све одиграва у наранџастом табору, где су били и Јушченко и Јулија Тимошенко.

Коначно, шта спаја три политичара који долазе из толико различитих идеолошких светова?

Према мишљењу Александра Васовића, странке које воде су странке Украјинаца за Украјину.

"Оно што сви хоће и шта све време наглашавају јесте да је Украјини нужно да се одлепи од Москве", истиче Васовић.

За новог украјинског премијера изабран је Арсениј Јацењук, али је председник најмоћнија личност у овој земљи, који је у прошлости неретко смењивао премијера. Зато је питање свих питања за Украјинце - ко ће заменити Виктора Јануковича на челу државе. Све то, наравно, ако се пре празника демократије 25. маја не догоди празник оружја.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи