Читај ми!

Јанукович: Ја сам и даље председник

Путем руске новинске агенције "Итартас", Виктор Јанукович се обратио народу Украјине и поручио да себе и даље сматра легалним председником. Јанукович затражио заштиту Русије. "Интерфакс" јавља да је Москва пристала да му гарантује личну безбедност. Неке агенције преносе да се он већ налази у близини Москве.

Виктор Јанукович се обратио изјавом народу Украјине истичући да и даље себе сматра легалним председником, пренела је руска агенција Итартас.

"Ја, Виктор Фјодорович Јанукович обраћам се народу Украјине. И даље себе сматрам законитим шефом украјинске државе, изабраним на основу слободног изражавања воље украјинских грађана", наведено је у изјави достављеној руској државној агенцији.

Истичући да не може да буде искључен из трагичних догађаја у Украјини, Јанукович је навео да Споразум о решавању кризе који су он и лидери украјинске опозиције у присуству западних партнера потписали 21. фебруара - није испуњен.

Јанукович је затражио од Русије да му осигура личну безбедност и да га заштити од екстремиста, наведено је у изјави. Интерфакс јавља да је Москва пристала да Јануковичу гарантује личну безбедност. Неке агенције преносе да се он већ налази у близини Москве.

"На улицама многих градова бесни екстремизам. Чују се претње физичком ликвидацијом мени и мојим сарадницима", навео је Јанукович и додао да је "принуђен да замоли власти Русије да му осигурају личну безбедност од дејстава екстремиста".

"Нажалост, све што се дешава сада у Врховној ради Украјине, нема легитиман карактер", истакао је Јанукович.

Према његовим речима, незаконите су све одлуке које парламент доноси "без присуства многих чланова посланичке групе Партије региона и других група, који страхују за своју безбедност", а неки од посланика "били су изложени физичком насиљу и принуђени да напусте територију Украјине".

"Уверен сам да ће у тим условима све донете одлуке убрзо показати своју неефикасност и неће бити спроведене", навео је украјински председник.

"У тој ситуацији, званично изјављујем да сам одлучан да се до краја борим за испуњење важних компромисних договора о излазу Украјине из дубоке политичке кризе", рекао је Јанукович, позивајући на неодложан повратак стања у Украјини на "уставни терен".

"Сада постаје очигледно да народ на југоистоку Украјине и на Криму на прихвата безвлашће и фактичко безакоње у земљи, када министре бира гомила на тргу", навео је Јанукович.

Јанукович је нагласио да он "као актуелни председник није дозвољавао оружаним снагама Украјине да се мешају у актуелне унутрашњополитичке догађаје".

"Наређујем то и сада", истакао је, додајући да ће "ако било ко буде давао такву наредбу Оружаним снагама и безбедносним структурама, она бити незаконита и представљаће кривично дело", пренео је Итартас.

Украјинска скупштина је 22. фебруара сменила Јануковича, променила Устав, а овлашћења шефа државе пренела на свог председника Олександра Турчинова, заказавши председничке изборе за 25. мај.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи