Читај ми!

Флорида, погубљен затвореник осуђен на смрт

Пол Августус Хавел је четврти осуђеник у Флориди који је погубљен новом комбинацијом лекова, пошто је у тој америчкој држави, услед несташице, почео да се користи нови анестетик. Хавел, осуђен због убиства полицајца, прошле године је добио још годину дана одлагања смртне казне, јер се жалио на нову комбинацију лекова.

Затвореник оптужен за убиство полицајца у америчкој савезној држави Флориди погубљен је смртоносном инјекцијом, иако је у САД у току спор због несташице анестетика, незаобилазног састојка који се примењује у извршењу казне уз смртоносну инјекцију, преносе локални медији.

Пол Августус Хавел, познати шверцер дроге у Флориди, осуђен је 1995. године за убиство саобраћајној полицајца 1992.

Хавел (48) је прошле године добио још годину дана одлагања смртне казне, али је његова последња жалба недавно одбијена.

Осуђеник се жалио што се сада уместо познатог анестетика пентобарбитала, користи седатив мидалозан.

Хавел је четврти осуђеник у Флориди који је погубљен новом комбинацијом лекова. Флорида је прошле године почела да користи нови анестетик.

Од када су европски произвођачи одбили да САД испоручују анестетик пентобарбитал за људска погубљења, државе у којима је на снази смртна казна, окрећу се новим добављачима или неовлашћеним производима.

Због те несташице повећао се број жалби на смртну пресуду у САД, јер се осуђеници плаше да ће умрети у несносним боловима ако у инјекцији нема одоговарајућег јаког анестетика.

Према америчком Уставу, осуђеници на смрт не смеју да осећају болове приликом погубљења.

У смртоносној инјекцији морају да се налазе три састојка - анестетик, парализатор мишића и суспстанца која зауставља рад срца.

Противници смртне казне тврде да ће осуђеник ако нема довољно анеститика трпети велико мучење.

Као начин извршења смртне казне, инјекција се користи од 1979. године као замена за традионалне методе погубљења: електричну столицу, гас, вешање и стрељање.

Смртна казна је на снази у око 30 америчких савезних држава.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи