Читај ми!

Крим за референдум, Јанукович у Русији

Зграду парламента и владе на Криму заузели наоружани људи. Руски авиони дуж западне границе стављени у стање борбене готовости. Oлександар Турчинов упозорио руске снаге да не напуштају своју поморску базу на Криму. Парламент Крима расписао референдум за 25. мај.

8.20 - Руски војници са шлемовима и оклопном заштитом, као и оклопним возилима, заузели војни аеродром у Севастопољу, а наоружана група, која је заузела аеродром у регионалном центру Крима, Симферопољу, патролира аеродромом.

00.05 - Неколико камиона са наоружаним и маскираним особама блокирала пут ка аеродрому у Севатстопољу, јавља unian.net. Није јасно ко су те особе ни зашто су препречили пут ка ааеродрому.

21.20 - Џон Кери рекао да је добио уверавања Русије да ће поштовати суверенитет Украјине и да војне вежбе нису увод у војну интервенцију.

18.55 - Украјински парламент ће по хитном поступку начинити нацрт новог закона о употреби језика, који ће бити "потпуно балансиран". 

17.00 - Виктор Јанукович је у Русији. Он ће у петак у Ростову одржати конференцију за новинаре, јавља Раша тудеј

16.55 - Русија упозорила Запад да се уздржи од провокативних изјава и поштује несврстаност Украјине.  

15.30 - Саобраћајна полиција на Криму "вратила" руску војну колону у базу, јер командант није имао ваљани план активности, пишу украјински медији.

14.45 - Нова украјинска влада оптужила Јануковичеву администрацију да је у последње три године на офшор рачуне пребацила око 70 милијарди долара. 

14.20 - Врховна рада потврдила састав нове украјинске владе. За нову владу гласао 331 од 410 присутних посланика. 

13.50 - Парламент Крима донео одлуку да распише референдум о будућности тог региона. Референдум ће бити одржан 25. маја.

11.45 - На Твитеру објављени снимци борбених возила на улазу у кримску престоницу.

11.30 - Виктор Јанукович огласио се саопштењем у којем наводи да себе и даље сматра легалним председником Украјине.

10.20 - Отправник послова Русије Андриј Воробјов позван на консултације у украјинско Министарство спољних послова.

9.55 - Турчинов: Покрет руских снага сматраће се агресијом. 

9.38 - Авиони распоређени дуж западне руске границе стављени су у стање борбене готовости, саопштило је руско Министарство одбране. 

8.30 - Русија ће "бескомпромисно" реаговати уколико права наших земљака у Украјини буду угрожена, саопштава руско Министарство спољних послова.

Наоружани људи заузели су зграду регионалне владе и зграду парламента на Криму, у Украјини. Вршилац дужности украјинског председника Oлександар Турчинов позвао je на мир, али и наложио безбедносним структурама Украјине да предузму "све неопходне мере" за заштиту грађана. В. д. министра унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков рекао је да је полиција у приправности и да је блокирала околину окупираних зграда.

Наоружани уљези су истакли заставу Русије на згради парламента у Симферопољу, главном граду Аутономне Републике Крим. За сада нису поставили никакве захтеве.

Аваков је на својој Фејсбук страници написао да су "предузете мере за сузбијање екстремистичких акција, како се не би дозволило да ситуација ескалира у оружани сукоб у центру града".

Десетине људи које су упале у зграде локалних власти, носе руски симбол победе у Другом светском рату и поред осталог истичу знак "Крим је Русија".

На питања новинара одговорили су - бацањем шок-бомбе. На телефонске позиве у згради кримског парламента нико не одговара, а сајт парламента је оборен.

Дописник Ројтерса из Симферопоља каже да су врата парламента блокирана изнутра столовима и столицама и да нико не може да уђе у зграду.

Позивајући се на изјаву очевица, Интерфакс јавља да се унутра налази око 60 људи који имају велику количину оружја, додајући да нико није повређен приликом заузимања зграда рано јутрос.

Рефат Чубаров, лидер локалне татарске заједнице, написао је на свом Фејсбук профилу да су зграде преко ноћи заузели униформисани људи.

Руски авиони "у стању борбене готовости" 

У међувремену, огласило се руско Министарство одбране и саопштило да су борбени авиони распоређени дуж западне руске границе, стављени у стање борбене готовости и да спроводе константне патроле из ваздуха.

Истовремено, морнари руске Балтичке и Северне флоте започели су укрцавање на војне бродове, у склопу наређења руског председника Владимира Путина да се одрже хитне војне вежбе како би се проверила борбена готовост руских оружаних снага на западу те земље.

Како су агенцији Итартас рекли званичници Министарства одбране, истовремено су ваздухопловне трупе кренуле према војном аеродрому како би се укрцале на авионе. Њихова дестинација биће позната тек након што авиони полете, саопштила је прес-служба Министарства.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је да ће вежбе трајати до 3. марта и да ће се обављати у две фазе, уз учешће 150.000 војника. У другој фази учествоваће руска Северна и Балтичка флота.

Вршилац дужности украјинског председника Олександар Турчинов упозорио је руске снаге да не напуштају своју поморску базу на Криму.

"Било какво кретање трупа, посебно изван те територије, сматраће се војном агресијом", истакао је Турчинов, а пренела агенција АП.

Тежиште украјинске кризе пренело се из Кијева на Крим, у Симферопољ, где је јуче погинуло двоје људи у сукобу између татарских и руских демонстраната, од којих први подржавају нову власт у Кијеву, док је други не признају, јавља Интерфакс.

Сукоб се одиграо испред здања Врховног савета Аутономне Републике Крим, где се окупило неколико хиљада кримских Татара, а када су на исто место пристигли проруски демонстранти избила је туча у којој је једна особа изгубила живот, највероватније у стампеду.

Противници власти у Кијеву носили су заставе Крима и Русије, узвикујући "Одбранићемо Крим", "Русија, Русија", док су учесници другог митинга - међу којима је много присталица "меџлиса" (непризнатог парламента) кримских Татара, узвикивали "Крим није Русија", "Украјина, Украјина" и "Алах је велики".

Иако је председник Врховног савета Крима Владимир Константинов саопштио да се на дневном реду пленарног заседања неће наћи питање одвајања Крима, према наводима руског Комерсанта, посланици, заправо, нису успели да уђу у зграду.

Након позива свог лидера Рефата Чубарова, кримски Татари су се разишли, док је неколико стотина присталица "Руског јединства" остало на платоу испред зграде.

У Кијеву је саопштено да ће Украјинска служба безбедности редовно информисати Русију, Уједињене нације и САД о ситуацији на Криму.

Број коментара 79

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи