Читај ми!

Јацењук: "Добро дошли у пакао"

Украјина на ивици катастрофе, нова влада пред екстремно непопуларним корацима, рекао новоизабрани премијер Арсениј Јацењук. Оптуживши претходну власт за финансијски крах државе, Јацењук је рекао: "Ово је влада политичких самоубица, добро дошли у пакао."

Арсениј Јацењук, кога су вође украјинских протеста именовале за премијера нове владе, рекао је да се Украјина налази на ивици катастрофе, и додао да је нова влада - влада "политичких самоубица". "Добро дошли у пакао!", поручио је Јацењук. 

Јацењук је за украјински Би-Би-Си рекао да ће нова влада морати да чини екстремно непопуларне кораке, јер су претходне власти и бивши председник Јанукович били "до те мере корумпирани, да су довели земљу у очајну финансијску ситуацију".

Вође украјинских протеста изабрале су нешто раније, на кијевском Тргу независности, бившег министра економије Арсенија Јацењука за председника нове владе.

Савет "Евромајдан" објавио је и имена која предлаже за нека од кључних министарских места у новом кабинету.

Чланови савета "Евромајдан" објавили су своју одлуку пред више десетина хиљада окупљених на Тргу независности, центру протеста, који су, после три месеца, кулминирали свргавањем с власти председника Виктора Јануковича и целог његовог кабинета.

Олександар Турчинов, привремени председник од када је, у суботу, парламент сменио Јануковича, рекао је окупљенима да ће влада морати да донесе непопуларне одлуке, како би извршила своје дужности и обезбедила нормалан живот украјинском народу.

Предлог "Евромајдана" треба да одобри парламент, подсећају агенције.

Савет који чине вође побуне у Украјини, у којој је Јанукович свргнут с власти, предложио је каријерног дипломату Андрија Дешчатсија, бившег амбасадора у Финској и Исланду, за министра спољних послова.

Олександар Шлапак, бивши министар економије и некадашњи заменик директора централне банке, именован је за министра финансија.

Андриј Паруби, шеф снага "за самоодбрану" које су штитиле кијевску зону протеста од полиције током три месеца сукоба, изабран је за секретара моћног Националног савета за безбедност и одбрану.

"Ово је влада чија је судбина да ради само три до четири месеца... јер ће морати да доноси непопуларне мере", рекао је Турчинов.

"Она ће бити мета критика. Мораће да се носи с њима. Али ће такође морати да испуни своју дужност, по цену да заврши на ломачи за добробит Украјине", додао је Турчинов.

Нови премијер Јацењук близак је сарадник осуђене бивше премијерке Јулије Тимошенко, лидер партије Отаџбина и главни преговарач са владом од почетка протеста у новембру.

Тај 39-годишњак каже да "нема договора" док сви захтеви опозиције не буду испуњени.

Током постизборних преговора о формирању владе, одбио је понуду председника Јануковича за место премијера. "Завршићемо што смо започели", твитовао је недавно.

И његова изборна кампања, као и кампања Виталија Кличка, заснивала се на проевропској реторици и залагању за обрачун с корупцијом.

Бивши адвокат Јацењук раније је био шеф дипломатије и заменик гувернера централне банке, а 2010. кандидат за председника.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи