Читај ми!

Турска, нови протести против Ердогана и Гула

Незадовољни корупционашким скандалима турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана и његов син Билала, хиљаде људи протестовало у Истанбулу и Анкари. Окупљени протестовали и због одлуке председника Абдулаха Гула да потпише спорни закон о правосуђу.

Хиљаде демонстраната протестовало је у Турској због корупционашког скандала у чијем центру су премијер Реџеп Тајип Ердоган и његов син Билал, као и због незадовољства одлуком председника Абдулаха Гула да потпише спорни закон о правосуђу.

Полиција је употребила сузавац да растера демонстранте у Анкари, док су протести у Истанбулу организовани на Тргу Таксим који је традиционално место окупљања антивладиних демонстраната.

Демонстрације су одржане и јуче, у шест турских градова - Истанбулу, Анкари, Трабзону, Сакарији, Измиру и Ескисехиру.

Данашње протесте организовала је главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП), након сто је у понедељак увече у јавност "процурео" снимак разговора премијера Ердогана и његовог сина који су, наводно, разговарали о томе како да сакрију велику суму новца.

Ердоган је гневно одбацио тај снимак као "подли напад" политичких противника, али то, како се чини, није убедило демонстранте који су узвикивали "Лопови!" и "Оставка владе!".

На протестима су се могли чути и узвици: "Мито је свуда! Корупција је свуда!", као обрада популарних слогана који су се често чули током масовних антивладиних демонстранција на тргу Таксим прошлог јуна.

Демонстранти су јуче палили барикаде и бацали каменице и Молотовљеве коктеле на полицајце у Истанбулу, а полиција је испаљивала пластичне метке и сузавац.

Мустафа Саригул, кандидат ЦХП за градоначелника Истанбула на изборима који ће бити одржани 30. марта, позвао је владу да поднесе оставку, а медије "демократског света" да прикажу шта се догађа у земљи.

Званичници те партије су расподелили окупљеним демонстрантима лажне новчанице у вредности од 30 милиона евра, а о тој суми је Ердоган, наводно, разговарао са сином Билалом.

Телефонски разговор који је био постављен на Јутјубу наводно открива да је Ердоган тражио од свог сина да склони милионе евра у готовини који су сакривени у неколико кућа.

Билал, како се чује, у једном тренутку каже да "има 30 милиона евра и више".

Наводни разговор који је процурио у јавност десио се 17. децембра прошле године, истог дана када су кључни премијерови политички истомишљеници ухваћени у полицијској рацији повезаној са истрагом о корупцији која је уздрмала турску владу, наводи француска агенција.

Из Ердоганове канцеларије саопштено је да снимци разговора нису прави и да ће бити предузета правна акција против оних који су одговорни за обману јавности.

"Снимци су...производ неморалне монтаже и потпуно неистинити", навео је Ердоган у саопштењу.

У Анкари је главни тужилац покренуо истрагу у вези са аудио-снимцима, пренела је турска агенција Анадолија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи