Читај ми!

Турска, “ублажен“ спорни закон о интернету

Усвојени амандмани на спорни закон о ограничавању интернета које је тражио председник Абдулах Гул. Изменама се постављају ограничења надлежним органима приликом ограничавања слободе интернета.

Турски посланици ноћас усвојили амандмане на спорни закон о ограничавању интернета које је тражио председник Абдулах Гул. После бурне дебате, парламентарци су гласали за две измене које је предложила владајућа већина предвођена премијером Реџепом Тајипом Ердоганом.

Први амандман налаже надлежним државним органима за телекомуникације да морају од суда да добију у року од 48 сати потврду наредбе о блокирању неког сајта, док по претходном тексту закона то није било потребно.

Други амандман одређује да провајдери током периода од две године могу чувати податке о активностима корисника интернета на основу њихових ИП адреса, а не на основу сајтова које су посећивали. Ти подаци се затим могу учинити доступним властима.

Гул је прошле недеље одобрио тај закон, за који су турска опозиција, бројне невладине организације и бројне западне земље оценили да "гуши слободе". Он је закон одобрио под условом да ова два амандмана буду изгласана у парламенту.

Опозиција и цивилни сектор оптужују Ердогана да жели тим законом да угуши ширење оптужби за корупцију које потресају његов режим већ два месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи