Читај ми!

Прва жртва на Криму, маневри у Русији

Једна особа је погинула, а неколико повређено у сукобима проруских и проукрајинских демонстраната на тргу у Симферопољу на Криму. Руске заставе на згради Врховног суда у том граду. Распуштене специјалне полицијске јединице Беркут. Олександер Турчинов преузео дужност начелника оружаних снага. Арсеније Јацењук предложен за новог премијера.

21.29 - Кетрин Ештон одржала ванредни састанак са функционерима ЕУ посвећен Украјини и будућим корацима Уније.

21.14 - "Велика грешка" била би било каква руска војна инетрвенција у Украјини, рекао Џон Кери, преноси Ројтерс.

20.48 - НАТО подржава независност и суверенитет Украјине у оквиру постојећих граница, рекао Андерс Фог Расмусен.

20.33 - Најмање 30 особа је повређено у сукобима про-руских демонстраната и Татара. Три демонстранта су теже повређена, јавља unian.net.

20.15 - Вође украјинског протестног покрета предложиле су посланика и једног од опозиционих лидера Арсенија Јацењука за новог премијера, преноси агенција АП.

17.09 - Расписана међународна потерница за Виктором Јануковичем, саопштило украјинско тужилаштво. 

16.00 - Једна особа погинула током сукоба ривалских група демонстраната на Криму, јавља Интерфакс.  

13.30 - Владимир Путин наложио одржавање хитне војне вежбе како би се проверила борбена готовост руских оружаних снага на западу те земље, објавиле руске агенције. 

13.25 - Оштри сукоби у Симферопољу. У тучи има неколико повређених са окрвављеним лицима, јавља агенција РИА Новости

12.00 - Ривалске групе демонстраната на главном тргу у Симферопољу. Око 5.000 Татара подржава јединство Украјине, узвикујућу "Алаху акбар". На истом месту око 700 проруских демонстраната виче "Русија, Русија", преноси Раша тудеј.

11.30 - Распуштене специјалне јединице Беркут добиле позив да се придруже снагама у Севастопољу, јавља Раша тудеј.

10.10 - Олександер Турчинов преузео дужност начелника оружаних снага Украјине, преноси Ројтерс.

Сукоби проруских и проукрајинских демонстраната на главном тргу у Симферопољу. Има повређених. У протестима учествује неколико хиљада проукрајински расположених Татара и око 700 проруских становника Крима.

Група становника украјинског полуострва Крима, окупила се узвикујући да су демонстранти у Кијеву "бандити који покушавају да саставе нову владу", уз слогане "Русијо, спаси нас!" и руске заставе окачене на згради Врховног суда у Симферопољу.

Татари, пак, узвикују "Јединствена Украјина" и "Алахи акбар".

Активисти западноукрајинског града Лавова предложили су његовим житељима да данас говоре на руском језику, у знак солидарности са истоком и југом земље, пренео је Итартас. Аутори иницијативе, наводи агенција, не желе да "у украјинској скупштини непоштени људи користе свој статус за раскол Украјине".

У међувремену, председник Русије Владимир Путин наложио је одржавање хитне војне вежбе како би се проверила борбена готовост руских оружаних снага на западу те земље, објавиле су руске агенције. 

Привремени председник Украјине Олександер Турчинов преузео је дужност начелника оружаних снага Украјине, наведено је на веб-сајту председника Украјине, преноси Ројтерс.

Пре шест дана опозвани председник Украјине Виктор Јанукович сменио је начелника генералштаба украјинске војске генерал-потпуковника Владимира Заману, и на његово место именовао адмирала Јурија Иљина.

Претходно су распуштене специјалне полицијске снаге за растурање демонстрација Беркут, посебно омражене током недавних протеста, објавио је прелазни министар унутрашњих послова Арсен Аваков на својој Фејсбук страници.

"Снаге Беркут више не постоје", навео је Аваков и додао да је потписао декрет за распуштање ових специјалних полицијских снага.

Ове јединице биле су ударна снага против демонстраната у Украјини и постоје снимци на којима се види да пуцају бојевим мецима на масу, наводи агенција Франс прес.

Њихове униформе су лако препознатљиве и разликују се од осталих полицијских јединица. На рамену имају посебан знак белог орла (Беркут, на украјинском, значи царски орао).

У интервјуу за Дневни аваз лидер украјинске опозиције Виталиј Кличко оценио је да су протести у БиХ као и у Украјини "изазвани акутним социјалним проблемима".

Кличко је додао да су протести у Украјини били потпуно мирољубиви два месеца, али да власти нису хтеле ни да чују захтеве демонстраната. Према његовим речима, "у Украјини је власт прешла црвену линију и народ ју је натерао да одступи".

Нове украјинске власти треба ове недеље да именују нову прелазну владу, а већ је почела кампања за председничке изборе заказане за 25. мај.

Најмање 82 особе, од којих десетак полицајаца, погинуле су у сукобима између демонстраната и полиције прошле недеље у Кијеву. То је довело до свргавања председника Виктора Јануковича после тромесечних протеста и именовања председника парламента за вршиоца дужности шефа државе.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи