Рахој: Неће бити референдума о Каталонији

Референдум о независности Каталоније, најављен за 9. новембар, неће се одржати јер је противзаконит и нико не може једнострано одузети целом шпанском народу право да одлучује о својој будућности, рекао је премијер Шпаније Маријано Рахој.

Шпански премијер Маријано Рахој изјавио је да се референдум о независности Каталоније, планиран за 9. новембар, неће одржати јер је нелегалан, објавили су шпански медији.

"Тај референдум не може да се одржи, он није легалан", рекао је Рахој у шпанском парламенту током годишњег говора о стању нације, а пренела је агенција АФП.

"Само читав шпански народи има право да одлучи шта је Шпанија. Нико не може једнострано да лиши читав шпански народ права да одлучују о својој судбини", истакао је премијер Шпаније.

Владајућа коалиција у шпанској провинцији Каталонији, на челу са Артуром Масом, као и већина других тамошњих странака, планира да 9. новембра ове године буде одржан референдум на којем ће гласачима бити постављена два питања: "Да ли мислите да Каталонија треба да буде држава, да или не?" и "Ако сте одговорили са да, да ли желите да та држава буде независна, да или не?"

Најновије анкете спроведене у Каталонији показују да у тој покрајини има далеко више гласача који су склонији већој аутономији или чак и независности од оних који подржавају останак у Шпанији.

Каталонија има 7,5 милиона становника, у бруто домаћем производу Шпаније учествује са једном петином, а у шпанском извозу има још већи удео.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи