Аустрија, разбијена криминална група из Србије

Аустријска полиција успела је да разбије организовану криминалну групу из Србије, која је у Аустрији због племенитих метала крала катализаторе аутомобила и филтере. 

Аустријска полиција разокрила је банду чији су чланови српски држављани, која је током дужег времена у Бечу и Горњој Аустрији из више од 550 аутомобила украла катализаторе и филтере за честице дизела.

Како је саопштено, српски држављани су имали као мету вредне метале које садрже ти филтери. Четири лица је притворено, а познати су и шефови банде, који су у бекству, саопштила је полиција. Укупна штета коју је ова банда направила износи више стотине хиљаде евра.

Од маја прошле године је у Горњој Аустрији забележен пораст крађа катализатора. Крадљивци су за крађу бирали места на којима је било увек много кола, на пример паркинг продаваца аутомобила или јавне паркинг површине.

Они би се подвукли под возило, исекли филтер, и тиме направили штету по возилу између 500 и 3.500 евра, саопштила је полиција.

Осумњичени, који су често деловали у групама по двоје или троје, остајали би само неколико дана у једном региону, а потом би "мењали" општину.

Од јуна 2013. године та банда појачано је била активна и у Бечу, где је за само три месеца оштетила 400 возила, а у Горњој Аустрији 153.

У траг банди полиција је ушла захваљујући једном продавцу аутомобила у Гмундену. Он је лане у јуну на делу затекао једног крадљивца на плацу своје фирме. Крадљивац је успео да побегне, али је оставио алат и мобилни телефон.

Истрага је полицију прво довела до двојице Срба, старости 19 и 31 године, који су ухапшени у септембру.

У октобру у Линцу ухапсила је још два Србина. Они су упали у очи једном пролазнику јер су се "мотали" око паркираног возила, а полиција је потом у њиховом аутомобилу пронашла осам украдених катализатора.

Четворица ухапшених признала су кривична дела за која се терете.

Међутим они су, како сматра полиција, само извршиоци, који су плен предавали шефовима банде, који су катализаторе односили у иностранство, где су их растављали и издвајали вредне метале, као што су планин, сребро, злато, родијум и паладијум, и то су продавали.

Према проценама, ти материјали из катализатора вредни су по филтеру до 400 евра.

Полиција, која је сада изашла у јавност са овим случајем, трага за тројицом осумњичених, који се највероватније налазе у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи