Ердоган: Аудио снимак лажан

Председник турске владе Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је потпуно лажан аудио снимак на коме се наводно чује како он и његов син расправљају о томе како да се отараси велике количине новца. Оценио је да се ради о "гнусном нападу" на њега и на Турску.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је потпуно лажан аудио снимак на коме се наводно чује како он и његов син расправљају о томе како да се отараси велике количине новца и оценио да се ради о "гнусном нападу" на њега и на Турску.

Снимак је синоћ процурео преко интернета и одмах га је осудио премијеров кабинет, наводећи у саопштењу да ће премијер предузети законске мере против аутора.

Опозиција је, с друге стране, затражила оставку премијера.

Ердоган је данас, у свом редовном обраћању посланицима своје Партије правде и развоја у парламенту, рекао: "Оно што је учињено представља гнусни напад на премијера Републике Турске".

Истовремено је вођа турске опозиције позвао тужилаштво да покрене истрагу о активностима премијера Ердогана због навода о корупцији
после откривања аудио снимка.

Вођа опозиционе десничарске партије Националистичка партија акције Девлет Бахџели изјавио је да су снимци "запањујући" и позвао тужиоце и друга судска тела да реагују.

Рекао је да Ердоган не сме чак ни да помисли да се извуче тврдњама да су снимци монтирани.

Разговор је наводно снимљен 17. децембра у тренутку када су три сина министара у влади била приведена у оквиру полицијске истраге о корупцији.

На снимку се могу чути гласови два човека за које се наводи да је један Ердоганов, а други његовог сина Билала, а који разговарају о томе како да се отарасе велике количине готовог новца који се налази у њиховом дому.

Влада премијера Ердогана је под притиском од када је полиција покренула истрагу о корупцији која обухвата десетине званичника.

У синоћ објављеном снимку први пут се директно наводи име премијера Ердогана у вези са скандалом о корпуцији.

Ердоган се синоћ после објављивања снимка хитно састао с вицепремијером и министром унутрашњих послова, као и са шефом турске безбедносне агенције.

Опозиција, која већ недељама оптужује исламско-конзервативни режим, који је на власти од 2002. године, такође се ноћас састала и тражила да премијер одмах поднесе оставку.

Ердоган каже да истрага о корпуцији уперена против њему блиских људи представља заверу против његове владе уочи локалних избора у марту и председничких избора у августу.

Влада наводи да су истраге организовали следбеници умереног исламског покрета који предводи свештеник Фетхулах Гулен, који су се наводно убацили у турску полицију и судство. Гуленово седиште је у САД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи