Читај ми!

Москва, јуче демонстранти, данас на суду

Више од 400 руских демонстраната, приведених јуче у Москви, данас пред судом. Протестовали су због пресуда учесницима демонстрација од пре две године, када је Владимиру Путину одобрен трећи мандат.

Више од 400 руских демонстраната требало би да данас буде изведено пред суд, дан након што их је полиција привела на протестима у центру Москве, у најобимнијем масовном хапшењу после скоро две године.

Демонстранти су се синоћ окупили у близини "Црвеног трга", у знак подршке опозиционим активистима против којих су раније јуче изречене пресуде због тога што су организовали "масовне нереде" 2012. године када је на десетине хиљада људи протестовало због трећег председничког мандата Владимира Путина, пренео је АФП.

Полиција је јуче ухапсила око 420 демонстраната у близини трга "Манежнаја" и по околним улицама на основу различитих оптужби, укључујући учешће у неодобреном окупљању и пружање отпора полицији.

Московске градске власти нису одобриле тај скуп, који је оцењен као кршење закона о јавним окупљањима, пренеле су Риа новости.

Приведени демонстранти су "наставили да спроводе нелегалне акције, упркос томе што их је полиција упозорила да с тим престану", рекао је портпарол полиције и додао да ће они бити изведени пред судију за прекршаје.

На сличном скупу у Санкт Петербургу, на којем је учествовало око 100 људи, приведено је 60 демонстраната, навела је руска агенција.

Према писању медија, демонстранти су се окупили да би подржали групу од осморо активиста, који су нешто раније осуђени на две и по до четири године затвора, због учествовања у масовним нередима и нападу на полицију 6. маја 2012.

Међу ухапшенима је и лидер протеста Алексеј Наваљни, наводи се на твитеру уз оцену да полиција "приводи људе без икаквог разлога", пренела је агенција АФП.

Две чланице панк бенда "Пуси Рајот" Марија Аљохина и Надежда Толокоњикова, које су током Олипијских игара у Сочију привођене због крађе, јуче су дошле да подрже оптужене и прикључе се окупљенима пред судом.

Оптужени активисти су проглашени кривим у петак, пошто су у затвору провели скоро две године, а изрицање пресуде је остављено за јуче, што је по оцени руске опозиције, био покушај да се избегне публицитет пред церемонију затварања Зимских олимпијских игара у Сочију у суботу.

АФП наводи да је случај део "суровог обрачуна" са опозицијом пошто се Путин вратио у Кремљ по трећи пут, док је Амнести Интернешенел назвао изречене пресуде као "грозну неправду".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи