Читај ми!

Јерусалим, сукоб код џамије

Палестински демонстранти гађали каменицама туристе на Брду храма, где се налази џамија Ал Акса у јерусалимском старом граду. Полиција шок бомбама растерала Палестинце. Кнесет данас расправља о анектирању тог места, које је од великог значаја и за муслимане и за Јевреје.

Израелска полиција ушла је рано јутрос на Брдо храма, где се налази џамија Ал Акса у јерусалимском старом граду, да растера палестинске демонстранте који су бацали каменице, саопштио је полицијски портпарол Мики Розенфелд.

Полицајци су шок бомбама терали Палестинце, рекао је Розенфелд.

Како је објаснио, велика је напетост уочи дискусија које се данас очекују у израелском парламенту - Кнесету о плановима да се анектира то место које Јевреји зову Брдо храма, јер су на њему некада били јеврејски храмови.

Он је додао да су два полицајца повређена и да су три демонстранта ухапшена.

"Полиција је остала распоређена на Брду храма и посете туриста се настављају," рекао је портпарол.

Кнесет би требало да расправља о предлогу закона, чији је иницијатор Моше Фејглин из конзервативне партије Ликуд израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

Предлог закона предвиђа "примену израелског суверенитета", над комплексом који Арапи зову Харам ал Шариф (Узвишено уточиште).

Нетанијаху се, међутим, противи том предлогу закона и познаваоци прилика кажу да неће имати велику подршку.

Џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу, је често поприште сукоба јер место на коме се налази је од великог значаја и за муслимане и за Јевреје.

Источни Јерусалим је Израел окупирао у шестодневом рату 1967. године и касније анектирао, што међународна заједница никада није признала.

О џамији Ал Акса и оближњој Куполи на стени брину се муслиманске верске власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи