Читај ми!

Немачка брине о будућности Израела

Дошла сам у посету Израелу како би показала пријатељство Немачке с јеврејском државом, поручила немачка канцеларка Ангела Меркел у Јерусалиму. Немачла ради на обезбеђивању будућности Израела, каже Меркелова.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Јерусалиму да је дошла у посету Израелу како би показала пријатељство Немачке с јеврејском државом и да њена земља ради на обезбеђивању будућности Израела.

Немачка иначе важи за најближег савезника Израела у Европи и са израелским колегама немачка влада сваке године држи заједничке седнице, наводи АП.

Недавно је, међутим, избила на видело напетост у односима с Европом и такође са Немачком због израелске политике ширења јеврејских насеља на окупираној Западној обали, подсећа америчка агенција.

"Дошли смо овде са скоро целом нашом новом владом и желели смо да вам покажемо на овај начин да је то заиста врло јако пријатељство," рекла је Меркелова на немачком на заједничкој конференцији за новинаре са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

Меркелова је истакла да Немачка ради с Израелом "раме уз раме" у последњих пет деценија да "обезбеди будућност државе Израел".

Објаснила је да је "део безбедности Израела дводржавно решење, јеврејска држава Израел и уз њу палестинска држава".

Штајнмајер: Да не заборавимо ужасан холокауст

Нетанијаху је најавио да ће мировни преговори са Палестинцима, којима посредују САД, као и међународни напори да се обузда ирански нуклеарни програм бити главне теме његових састанака с Меркеловом.

Немачка је иначе чланица групе земаља које преговарају с Ираном, главним непријатељем Израела.

"Волео бих да дискутујем о начинима да се спречи Иран да развије нуклеарно оружје. Верујем да је то највећи изазов безбедности света", рекао је Нетанијаху, најавивши да, такође, жели да дискутује о начину да се напредује у преговорима са Палестинцима.

"Народ Израела жели мир, они желе стваран мир, желе мир који окончава сукоб, који коначно наводи Палестинце да признају јеврејску државу и мир у коме имамо неопходна средства безбедности да се бранимо против сваке могуће непредвиђене ситуације на немирном Блиском истоку", рекао је Нетанијаху.

Немачки министар спољних послова Франк-Валтерн Штајнамајер изјавио је по доласку у Израел, да је поносан на оно што су две земље постигле у својим односима до сада и жели да их јачају и у будућности. "Да то радимо, а да не заборавимо ужасан холокауст у нашој прошлости", истакао је министар.

Штајнмајер је, међутим, раније оштро критиковао израелску политику ширења јеврејских насеља на окупираној Западној обали, истакавши да таква изградња ремети мировне напоре и најавивши да ће се о томе разговарати током посете канцеларке Меркел Израелу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи