Читај ми!

Пентагон предлаже смањење војске

САД планирају да смање војску за више од једне осмине и тако сведу број војника на ниво од пре Другог светског рата. Секретар за одбрану Чак Хејгел рекао да после Ирака и Авганистана војни лидери више не планирају "дуготрајне и велике стабилизационе операције".

Сједињене Америчке Државе планирају да смање војску за више од једне осмине и тако сведу број војника на ниво од пре Другог светског рата, пошто се надају да ће окончати рат у Авганистану који су САД водиле 13 година.

Секретар за одбрану Чак Хејгел је предложио смањење америчких снага са 520.000 активних војника на између 440.000 и 450.000.

Хејгел је данас у говору о предлогу буџета за одбрану рекао да после Ирака и Авганистана војни лидери више не планирају "дуготрајне и велике стабилизационе операције", наводи АФП.

Пентагон је пре тога планирао да смањи копнене снаге на око 490.000 припадника.

Хејгел је рекао да ће промене "резултирати мањом армијом, али да ће омогућити да војска остане добро обучена и супериорна у оружју и опреми".

Дневник Њујорк тајмс навео је раније да Хејгел, између осталог, планира да елиминише и један комплетан део флоте ваздухопловних снага.

Адмирал Џон Кирби, секретар за штампу Пентагона, рекао је да се Хејгел детаљно консултовао са шефовима војне службе о начину усклађивања одбране и захтева за штедњу.

Према Кирбијевим речима, Хејгел је уложио много труда заједно са другим службама у циљу одбране америчких националних интереса.

"Било какве буџетске приоритете да утврдимо, то радимо у складу с одбрамбеном стратегијом и великом посвећеношћу према мушкарцима и женама у униформи и њиховим породицама", рекао је Кирби.

Кирби је додао да је Хејгел, међутим, истакао да се САД морају суочити са реалношћу.

"Морамо да будемо прагматични. Не смемо да избегавамо тешке одлуке. Он и шефови су спремни да доносе такве одлуке", изјавио је Кирби.

Како је јавио АП, званичници војске САД већ месецима најављују да очекују додатна смањења трупа, у тренутку док се Вашингтон припрема да заврши своје учешће у међународној војној мисији у Авганистану.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи