Читај ми!

Норвешка се плаши повратка бораца из Сирије

Најмање 40 или 50 људи који имају везу са Норвешком се борило или се тренутно бори на страни побуњеничких снага против режима Башара ел Асада у Сирији. Због тога Норвешка обавештајна агенција страхује од јачања терористичких претњи према Норвешкој.

Норвешка обавештајна агенција саопштила је да страхује од јачања "терористичких претњи" према Норвешкој због бораца норвешке националности који учествују у сиријском конфликту.

Најмање 40 или 50 људи који имају везу са Норвешком се борило или се бори тренутно на страни побуњеничких снага против режима Башара ел Асада и постоји опасност да се врате као искусни радикални борци, навела је Норвешка обавештајна служба у свом годишњем извештају о проценама претњи, пренела је агенција АФП.

"Закључили смо да је претња већ повећана и да ће наставити да расте у 2014. години", рекао је први човек норвешких обавештајаца Кјел Грандхаген и додао да су ти "џихадисти" најчешће у најрадикалнијим исламским групама као што су Исламска држава Ирак и Ел Нусра фронт.

Процена норвешких обавештајаца је да је око 2.000 побуњеничких бораца путовало из Европе у Сирију да би се борило против режима у Дамаску. Норвешки дневни лист Верденс Ганг објавио је да је око дванаестак жена отишло из Норвешке у Сирију да би се придружиле побуњеничким групама.

Крајем 2013. године, судбина две тинајџерке пореклом из Сомалије била је међу ударним вестима у Норвешкој када су отишле да се придруже побуњеницима у Сирији. Неколико седмица касније тинејџерке је лоцирао отац и вратио их кући.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи