Читај ми!

Москва, протести и привођења

Најмање 200 људи приведено после протеста испред суда у Москви. Скуп је организован као подршка оптуженима за учешће у демонстрацијама када је Владимиру Путину одобрен трећи председнички мандат. Оптужени добили од две и по до четири године затвора.

У Москви је данас приведено више од 200 демонстраната испред престоничког суда у коме је осморо оптужених добило затворске казне до максималних четири године за учешће у масовним нередима и напад на полицију 6. маја 2012, када је на десетине хиљада људи протестовало због трећег председничког мандата Владимира Путина.

Суд у Москви је осудио Белоусова и Савелова на две и по, односно две године и седам месеци затвора, и Кривова на четворогодишњу робију.

Луцкевич, Поликович, Зимин на по три године и шест месеци затвора, а Барабанов је добио месец дана дужу робију, док је Наумова осуђена на три године и три месеца затвора са обавезним периодом одслужење од три године, навео је судија московског суда Замоскворетски, јавила је агенција Итартас.

Током читање пресуда одржан је протест испред зграде суда где су неки носили затворске униформе, а један је имао маску Владимира Путина. Полиција је привела више од 200 демонстраната.

Међу ухапшенима је и лидер протеста Алексеј Наваљни, наводи се на Твитеру уз оцену да полиција "приводи људе без икаквог разлога", пренела је агенција АФП.

Две чланице панк бенда "Пуси рајот" Марија Аљохина и Надежда Толокоњикова које су током Олимпијаде у Сочију привођене због крађе, данас су дошле да подрже оптужене и прикључе се окупљенима пред судом.

Оптужени су проглашени кривим у петак, пошто су затвору провели скоро две године, а изрицање пресуде је остављено за данас, што је, по оцени руске опозиције, покушај да се избегне публицитет пред јучерашњу церемонију затварања Зимских олимпијских игара у Сочију.

АФП наводи да је случај део "суровог обрачуна" са опозициом пошто се Путин по трећи пут вратио у Кремљ, док је Амнести интернешенел назвао изречене пресуде као "грозну неправду" и осудио саслушања једног "шоу суђења". 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи