Читај ми!

Издат налог за хапшење Јануковича

Због "масовних убистава мирољубивих грађана" издат налог за хапшење Виктора Јануковича. Бивши председник на непознатој локацији, каже министар полиције. Украјина одлучила да се окрене Европи, али жели да има добре односе и са Русијом, поручио в. д. председника Олександар Турчинов. Повучен амбасадор Русије из Кијева.

00.28 - Две особе повређене у тучи присталица и противника "Еуромајдана" у Харкову. 

21.53 - Украјина ће добити сву непходну помоћ од ЕУ после формирања нове владе, поручила Кетрин Ештон у Кијеву.

20.45 - Осветнички напади на Јануковичеве присталице у Кијеву, пише британски Телеграф. Трећина учесника демонстрација су били припадници ултра-десничарских организација, тврди Мак Блуменал, после истраживања у Кијеву.

20.10 - Јулија Тимошенко прихватила понуду Ангеле Меркел да се лечи у Немачкој, пише на њеној интернет страници, а у Немачку ће отићи следећег месеца. 

17.25 - Украјински медији спекулишу да се Јанукович налази у руској поморској бази у Севастопољу.  

16.50 - Проруски демонстранти у Севастопољу траже да сами бирају градоначелника, уместо садашњег кога је поставио Кијев. Како јављају медији, демонстранти вичу: "Севастопољ је руски."

16.30 - Украјинска Врховна рада предложила одржавање превремених парламентарних избора у јуну или октобру ове године. 

13.10 - Дмитриј Медведев је рекао да је амбасадор из Кијева позван на консултације, због нејасне ситуације у Украјини и претње по руске интересе и интересе њених грађана, преноси Ројтерс.

11.45 - Украјинска Централна изборна комисија објавила почетак предизборне кампање, саопштио Олександер Турчинов. 

09.45 - Виктор Јанукович напустио приватну резиденцију на Криму и аутомобилом отишао на непознату локацију, рекао министар полиције.

09.25 - Издат налог за хапшење Виктора Јануковича, каже министар полиције, преноси Ројтерс.

За опозваним председником Украјине Виктором Јануковичем издат je налог за хапшење, јавља Ројтерс. Налог издат због "масовних убистава мирољубивих грађана", написао министар унутрашњих послова Арсен Аваков на свом Фејсбук профилу, преносе агенције.

"Јанукович и други људи одговорни за то јесу предмет потраге (полиције)", додао је Аваков.

Министарство унутрашњих послова навело је да је Јанукович последњи пут виђен синоћ на Криму, а западне агенције су пренеле да није познато где се Јанукович налази и да се верује да је на истоку земље, која је увек била упориште његове моћи.

Према Авакову, Јанукович је, у својој приватној резиденцији у региону Балаклава на Криму, окупио своје обезбеђење и рекао им да изаберу хоће ли да остану с њим. Неки су одлучили да га напусте и узели су оружје званично регистровано, да би га предали властима на Криму, навео је Аваков.

Са преосталим телохранитељима, Јанукович је са још једним сарадником отишао из резиденције у Балаклави "са три аутомобила ка непознатој дестинацији, гасећи све системе комуникације", навео је Аваков.

Јанукович је покушао да у суботу напусти Украјину приватним авионом, а портпарол украјинске граничне службе Сергиј Астахов новинарима АФП-a је рекао да су његови помоћници том приликом покушали да подмите припаднике граничне полиције, што су они одбили.

Русија је, у међувремену, позвала свог амбасадора на консултације у Москву.

Поглед Кијева ка Бриселу

Вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов рекао је да је Украјина одлучила да се окрене Европи, али да жели да има добре односе и са Русијом, од које очекује разумевање за избор који је направио Кијев.

Украјини ће бити потребно 35 милијарди долара током наредне две године и предлаже организацију међународне донаторске конференције, рекао је в. д. министра финансија Јуриј Колобов.

У саопштењу је навео да је затражио од својих партнера Пољске и САД да одобре Украјини кредит у року од недељу-две, али није навео износ.

Турчинов је у недељу упозорио да се Украјина налази пред банкротом.

У међувремену, Европска унија је најавила да ће највероватније бити спремна да дâ 20 милијарди евра помоћи за спровођење реформи у Украјини. Председавајући Комитета за спољне послове Европског парламента Елмар Брок рекао је да би помоћ Европске уније могла да уследи после формирања нове владе у Кијеву, наводи Интерфакс.

У Кијев данас долази и висока представница ЕУ Кетрин Ештон, где ће са кључним политичким актерима разговарати о начинима изласка из кризе и мерама за економску стабилизацију земље.

У међувремену, свргнута украјинска политичка елита бежи са својим породицама из хаоса на Запад, а многи од њих су одабрали Аустрију.

После бившег премијера сада је у Аустрију допутовао и гувернер Народне банке Украјине Серж Клијев. Према писању бечког дневника Кронен цајтунг, Аустрија међу богатим Украјинцима важи за уточиште у којем је могуће водити безбрижан живот у егзилу.

Од избијања кризе у Украјини аустријске безбедносне власти забележиле су пораст активности путовања богатих присталица Виктора Јануковича. Тако је недавно свргнути премијер Микола Азаров посетио свог сина и снају у Бечу.

После неколико бурних дана, у Кијеву је мирно. Нови, привремени први човек Украјине у обраћању нацији истакао је да је најважније да се успостави контрола над ситуацијом у земљи и да се осигурају ред и мир.

У међувремену, око 50 хиљада људи окупило се на проруским протестима у Севастопољу, на југу земље. Многи од њих носили су руске заставе и говорили да би могло да се постави питање и евентуалног отцепљења Крима од остатка Украјине.

Слични протести одржани су и у граду Керчу, такође на Криму. Тамошњи градоначелник, међутим, није дозволио грађанима да приђу украјинској застави, рекавши да је Украјина јединствена и да је Крим њен део.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи