Читај ми!

Израел, драма због озлоглашеног затвореника

Самуела Шајнбајна, једног од најозлоглашенијих затвореника, убиле су израелске специјалне снаге, након што је ранио три особе. Шајнбајн је Американац јеврејског порекла који је побегао у Израел пошто је починио сурово убиство 1997. у САД. Taj случај изазвао je спор на високом нивоу између два савезника.

Специјалне снаге Израела убиле су у затвору у централном делу земље једног од најозлоглашенијих затвореника, пошто је он претходно отео оружје чувару, ранио тројицу и забарикадирао се унутар затворске јединице.

Полиција је затвореника идентификовала као Самуела Шајнбајна, Американца јеврејског порекла, који је побегао у Израел пошто је починио сурово убиство 1997. у Мериленду у САД, и чији случај је изазвао спор на високом нивоу између два савезника.

Шајнбајну (34), у Израелу је суђено 1999, две године пошто је пребегао у ту земљу и успео да се спаси од изручења, што је разгневило власти Мериленда и угрозило америчку помоћ јеврејској држави.

Израелски суд је Шајнбајна осудио на 24 године за убиство 19-годишњег Алфреда Енрика Тела. Шајнбајн је имао 17 година у тренутку убиства и да му се судило у Мериленду, могао је да буде осуђен на доживотни затвор.

Његово изручење у ту америчку савезну државу блокирано је после једногодишње борбе између Израела и САД због израелског закона који је онемогућавао екстрадицију израелских грађана другим земљама.

Недуго после тога, Израел је променио закон и дозволио изручење израелских грађана под условом да се врате у Израел да служе казну на коју су осуђени.

Сам Шајнбајн није рођен у Израелу, али пошто његов отац јесте, тиме је стекао право на држављанство према израелском "Закону о повратку".

Израел је одбио да изручи Шајнбајна, што је изазвало протесте највиших америчких званичника, укључујући и тадашњу секретарку за правосуђе, Џенет Рено. Неки конгресмени, који су до тада пријатељски били настројени према Израелу, запретили су да ће обуставити помоћ јеврејској држави.

Шајнбајн је признао на суђењу да је задавио Тела конопцем, и ударио га неколико пута оштрим предметом. Он је након тога Телово тело исекао електричном тестером и спалио. Арон Нидл, други тинејџер осуђен за убиство, извршио је самоубиство док је био у затвору у Мериленду.

Шајнбајн је побегао у Израел неколико дана пошто су пронађени Телови остаци у једној гаражи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи