Читај ми!

Демонстранти туже Ердоганову владу?

Организатори летошњих масовних протеста у Истанбулу најавили су "досад незабележену" тужбу против турске владе у име седам погинулих и 8.000 повређених демонстраната.

Чланови главног организатора летошњих масовних протеста у Истанбулу, тзв. Таксимске платформе солидарности, планирају да подигну "досад незабележену" тужбу против турске владе у име свих погинулих и повређених у насилним акцијама полиције против демонстраната, рекао за лист Хуријет Ендер Ирек, један од чланова Платформе.

Протести из јуна прошле године су почели као мањи покрет заштитника природне средине да би се сачувао један истанбулски парк, да би прерасли у демонстрације широм Турске против власти премијера Тајипа Ердогана.

Међу члановима Таксимске платформе солидарности су и неке истакнуте фигуре турског цивилног друштва.

У демонстрацијама које је прошле године предводила та организација је, према подацима Турског медицинског удружења, погинуло најмање седам, а повређено око 8.000 људи.

Од децембра прошле године премијер Ердоган је суочен са великом корупционашком афером, у којој су прозвани и неки његови кључни савезници.

Ердоганово реаговање на тај скандал и мере одмазде, међу којима је и појачана државна контрола Интернета, довели су до нових протеста и умањили популарност турског премијера уочи важних локалних избора 30. марта.

Турска полиција је јуче у Истанбулу бацала сузавац и употребила водене топове против око 3.000 демонстраната који су протестовали због нових ограничења коришћења Интернета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи