Читај ми!

Украјина, демонтирање система

Председничка овлашћења преузеће привремено председник парламента Олександар Турчинов, одлучили посланици. Саветница Виктора Јануковича тврди да је он и даље у земљи и да се не одриче председничких дужности. Протест против повратка Јулије Тимошенко у политику. Сви грађани Србије безбедни.

00.57 - Главни контролор рада безбедносних служби Валентин Наливаиченко не располаже информацијама о привођењу Виктора Јануковича, како је неколико посланика Раде током вечери тврдило.

23.50 - Врховна Рада укинула закон којим је омогућено мањинским језицима, укључујући руски, да буду коришћени као званични, преноси Интерфакс

23.05 - По формирању нове владе, Брисел је спреман да да 20 милијарди евра Украјини како би спровела реформе, каже председавајући Комитета за спољне послове ЕП Елмар Брок. 

22.00 - Москва позвала свог амбасадора из Украјине на "консултације" због погоршања ситуације у Кијеву, саопштило руско Министарство спољних послова. 

20.15 - Пуштена из затвора 64 демонстранта која су ухапшена ове недеље у нередима, преноси РИА Новости.

19.55 - Олександар Турчинов каже да је спреман да разговара са руским властима, али и нагласио да је приоритет да се Кијев врати на пут евроинтеграција, преноси Ројтерс

19.35 - Партија региона одрекла се свог лидера и опозваног председника Виктора Јануковича, јавља специјални извештач РТС-а. На демонстрацијама на Криму подржан Јанукович. Оружани инциденти на истоку.

18.20 - Повратак Јулије Тимошенко у политику никад није био међу захтевима демонстраната, наводи се у резолуцији донетој након данашњих протеста, извештава Итартас.

18.10 - Неколико хиљада људи на Тргу независности на спонтаној комеморацији демонстрантима страдалим током протеста.

15.30 - Не желим да будем премијер, рекла је Јулија Тимошенко, преноси Ројтерс.   

13.55 - Саветница украјинског председника Виктора Јануковича тврди да он не планира да напусти земљу и да ће наставити да обавља председничке дужности. 

11.40 - Председник украјинског парламента Олександар Турчинов привремено преузима председничка овлашћења, одлучили посланици. Смењен министар спољних послова Леонид Кожар.   

11.15 - Посланици украјинског парламента изјасниће се до уторка о формирању владе националног јединства.

Посланици у Врховној Ради одлучили да председник парламента преузме председничке дужности, док саветница Виктора Јануковича истиче да ће он наставити да обавља функције шефа државе.

Хана Херман, саветница Виктора Јануковича рекла је да се он налази у Харкову и да не намерава да напусти земљу. Поручила је у изјави за АП да ће Јанукович наставити да обавља председничке дужности.

За то време, како каже в. д. врховног тужиоца Олег Махницки, телохранитељи два блиска Јануковичева сарадника отворила су ватру на пограничну полицију аеродрома у Доњецку, која због тога није успела да спречи њихово напуштање земље.

Ради се о телохранитељима бившег врховног тужиоца Виктора Пшонке и шефа за фискална питања Олександра Клименка, који су припадали уском кругу Јануковичевих политичких сарадника, познатом као "фамилија", извештава АФП. 

Посланици украјинске Врховне Раде одлучили су претходно да председничка овлашћења привремено преузме председник парламента Олександар Турчинов. На седници парламента смењен је и министар спољних послова Леонид Кожар.

Демонстранти су и даље на Тргу независности и кажу да су заузели већину владиних институција.

Око 5.000 људи окупило се, међутим, на Тргу независности, протестујући против повратка бивше премијерке Јулије Тимошенко у политику, извештава Итартас.

Њен политички повратак није никад био међу захтевима демонстраната, већ је тражена промена целокупног система вођења земље, стоји у резолуцији усвојеној након данашњег протеста, извештава Итартас

Парламент је јуче опозвао председника Виктора Јануковича и расписао ванредне изборе за 25. мај.

Украјинска опозициона лидерка Јулија Тимошенко, која је ослобођена из затвора, након што је Виктор Јанукович напустио Кијева, данас је изјавила да не жели место премијера.

Пре тога су њене присталице у парламенту рекле да је она један од три кандидата за шефа владе националног јединства. "Изненадила сам се када сам чула да сам предложена за премијера. Нико се то није договорио са мном нити је са мном разговарао о томе", рекла је Тимошенкова, пренео је Ројтерс.

"Захвална сам за поштовање које ми је тиме указано, али молим да ме не узимају у обзир за ту функцију", навела је Тимошенкова у коментарима објављеним на њеном веб сајту. 

Јулија Тимошенко ускоро ће се састати с немачком канцеларком Ангелом Меркел с којом је разговарала телефоном, саопштила је њена странка Отаџбина, не наводећи детаље разговора.

Лидер партије Удар Виталиј Кличко каже да смењени председник треба да сноси одговорност за крвопролиће на улицама Кијева.  

У источној Украјини и на Криму где већину становништва чине Руси све су очи упрте у Русију.

Руско Министарство спољних послова позвало је свог амбасадора у Украјини да дође у Москву ради консултација о "погоршавању ситуације" у Кијеву, дан након што је опозван украјински председник Виктор Јанукович.

"Због погоршавања ситуације у Украјини и потребе за свеобухватном анализом ситуације, донета је одлука да се руски амбасадор у Украјини опозове ради консултација у Москви", наводи се у саопштењу руског министарства, пренеле су агенције. 

Сузан Рајс, саветница председника САД за националну безбедност рекла је да није ни у чијем интересу да се Украјина подели. "Није у интересу ни Украјине, ни Русије нити Европе и Америке да се Украјина подели. Никоме не иде у прилог да се насиље врати на улице и да ситуација ескалира", рекла је Рајс.

Из Брисела поручују да је Европска комисија спремна да с властима у Кијеву потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, када се формира нова влада, али да је још рано говорити о чланству Украјине у Европској унији.

Кетрин Ештон ће сутра отпутовати у Украјину, где ће са кључним политичким актерима разговарати о начинима изласка из кризе и мерама за економску стабилизацију земље, саопштено је вечерас из њеног кабинета.

Вилијам Хејг, министар иностраних послова Велике Британије рекао је да ће та земља и њени савезници у Европској унији подржати нову украјинску владу.

Група демонстраната је упала синоћ у део манстирког комплекса Кијевско-печарске лавре. Демонстранти су упали у део комплекса где нису смештени монаси.

Украјинска телевизија претходно је пренела информацију да су "одреди самоодбране" са кијевског Трга независности, Мајдана, организовали чување лавре како би спречили могућу пљачку црквене имовине и драгоцености након спекулација да радикални демонстранти планирају упад у тај црквени комплекс. 

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи