Читај ми!

Резолуција Савета безбедности УН о Сирији

У једногласној резолуцији Савета безбедности УН захтева се од сирисјке владе и опозиције да одмах омогуће достављање хуманитарне помоћи у сваки део ратом захваћене земље. То је први пут да је Савет безбедности заузео јединствену позицију у вези са Сиријом. Резолуцијом нису предвиђене санкције.

Савет безбедности Уједињених нација први пут био је је јединствен у вези Сирије и усвојио је резолуцију о хуманитарној кризи у тој земљи, којом се захтева да сиријска влада и опозиција одмах омогуће приступ хуманитарним конвојима било где у земљи, да би могли да уруче помоћ милионима људи.

Русија, најближи савезник Сирије, као и Кина, која подржава Сирију, одлучиле су да се овог пута придруже Савету безбедности УН у слању оштре поруке, пре свега режиму Башара ел Асада, да храна, лекови и остале неопходне ствари не смеју бити блокиране и да се морају доделити цивилима који се налазе у трогодишњем конфликту, пренела је агенција АП.

Русија и Кина су претходна три пута блокирали усвајање резолуције у Савету безбедности, којом су западне земље хтеле да изврше притисак на Асадов режим ради окончања конфликта.

Резолуцијом није предвиђено увођење санкција, на чему је Русија инсистирала да се унесе у текст, али њоме се изражава намера Савета безбедности да предузме "даље кораке" ако резлуција не буде била поштована.

Резолуцијом се тражи да све стране, посебно сиријска влада, што пре "омогуће брз, безбедан и неометан приступ, преко линија конфликта и преко граница" хуманитарној помоћи и позивају се обе стране да "одмах укину опсаду насељених подручја".

Генерални секретар УН Бан Кимун рекао је Савету безбедности одмах после гласања да резолуција "не би требало да буде неопходна" јер "хуманитарна помоћ је нешто о чему се не преговора, то је нешто што мора да буде омогућено на основу међународног права".

Бан је истакао да је "врло шокантно да обе стране користе опсаду цивила као тактику у рату".

Рекао је да је око 200.000 људи под опсадом у подручјима под контролом владиних снага и 45.000 људи у подручјима под контролом побуњеника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи