"Женска" влада најмлађег италијанског премијера

Најмлађи премијер у италијанској историји, Матео Ренци, на чело половине министарстава поставио је жене. У земљи се све више питају да ли ће влада имати политичку зрелост да се суочи с огромним изазовима пред којима је Италија.

У Риму је заклетву положила нова италијанска влада. Најмлађи, али и најнеискуснији премијер у италијанској историји, Матео Ренци, на чело половине министарстава поставио је жене! У земљи се све више питају да ли ће влада имати политичку зрелост да се суочи с огромним изазовима пред којима је Италија.

Најмлађи премијер, али и најмлађа влада у историји земље на Апенинском полуострву. Сваки министар у просеку има мање од 48 година. Иако је Ренци одмах ставио до знања да не жели да задржи тим бившег премијера Лете, изненађење за многе је да су само три министра из старог сазива, док је чак 13 нових.

Церемонија примопредаје протекла је у хладној атмосфери, а бивши премијер једва да се руковао с новим.

"Заклињем се да ћу бити веран Републици, да ћу радити у складу са уставом, законима и у интересу нације", рекао је Ренци.

Према оцени многих, Ренцијев најбољи избор је Пјер Карло Падоан, главни економиста Организације за економску сарадњу и развој, који ће бити задужен за финансије.

Нова министарка спољних послова је Федерика Могерини. Министарство правде водиће Андреа Орландо, а одбране Роберта Пиноти. Лидер Новог десног центра, Анђелино Алфано, од чије подршке и зависи опстанак владе, задржао је место министра унутрашњих послова.

"Осећа се дух промена, али искуство је кључни састојак успеха. Многи од ових министара немају искуства. То не значи да треба да их осудимо унапред. Видећемо да ли ће успети да освоје поверење народа", каже један грађанин.

С друге стране, житељка Рима каже да економска ситуација мора да се промени и однос са Европом такође. Према њеним речима, све европске земље треба да имају једнаке могућности.

Успех новог премијера највише ће зависити од његове способности да оснажи трећу највећу економију еврозоне. Итаља је оптерећена дубоком рецесијом и јавним дугом од 130 одсто бруто домаћег производа. Незапосленост је достигла 13 одсто, а без посла је 40 одсто младих.

Матео Ренци обећава да ће за четири месеца обновити тржиште рада, порески и образовни систем, али му чињеница да предводи необичну коалицију левог и десног центра не иде у прилог.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи