Читај ми!

Хапшење моћног мексичког нарко-боса

Ухапшен један од највећих нарко-босова на свету Јоаким "Чап" Гусман Лоера. На "Форбсовој" листи најмоћнијих људи на свету био испред председника Француске, а његово богатство се процењује на више од милијарду долара.

Америчке и мексичке службе ухватиле су једног од највећих наркобосова на свету Јоакима "Чапа" Гусман Лоера, вође ослоглашеог картела Синалоа, рекли су данас званичници САД.

Гусман је, према речима америчких званичника, ухапшен у једном хотелу у Мексику у граду Мазатлан. 

Америчке власти сматрају да је Гусман "најмоћнији трговац дрогом на свету", а да је картел Синалоа "најмоћнија мексичка организована криминална група".

Гусман (56) је ухваћен у присуству једне неидентификоване жене, а у његовом хватању су укључене америчка служба за сузбијање дрога и шерифска служба. У хватању Гусмана нису били испаљени меци. 

Гусманова организација Синалоа, која је добила назив по мексичкој држави одакле је потекла, умешана је у послове широм Северне Америке, а захвата и Европу и Аустралију.

Гусман, чији надимак "Чапо" значи "кратки", ухапшен је пошто је у претходних неколико месеци ухваћено више оперативаца Синалое, а само последње недеље је приведено најмање 10 људи из средњих структура тог картела.

Син другог вође Синалое и Гусмановог партнера Исмаела "Ел Маја" Самбада, ухваћен је у новембру када је покушао да уђе у Аризону, где је имао заказан састанак с америчким имиграционим властима како би разрешио правни стаус своје супруге.

Гусмановим хапшењем окончана је дуга потера. Према гласинама, он се скривао у више земаља укључујући Аргентину и Гватемалу, откада је 2001. побегао из затвора у камиону с прљавим вешом.

У последњих десетак година, Гусман је прерастао из просечног мексичког нарко боса до једног од најмоћнијих на свету.

Часопис Форбс је проценио његов богатство на више од милијарду долара, а на листи најутицајнијих људи га је сместио изнад председника Француске и Венецуеле.

Синалоа је бруталношћу и снагом преузео главне руте кријмчарења дроге, између осталоге и пограничне градове Тихуану и Сиудад Хуарес, који су постали једни од најопаснијих на свету доласком тог картела.

За Гусманом је расписана потерница а за његово хватање је обећано седам милиона долара. У САД је против њега 1995. подигнут оптужница за кријумчарење више од осам тона кокаина и прање новца.

С друге стране, Гусман се слави у народним песмама и уживао је заштиту становништва и брдима Сиуналое и Дуранга, где се крио од власт.

Причало се да једном ушао у ресторан у престоници Синалое где су његови људи запленили мобилне свих гостију како би могао да једе без бојазни. Такође се причало да је организовао венчање 2007. с 18-годишњом младом, а на свадби је било званичника и локалних полицајаца.

Верује се да је имао контакте са службама власти што му је помогло да измакне хапшење 2012. у одмаралиште Кабо Сан Лукас у Баји Калифронији, уочи састанка министара спољних послова. У том месту је био у исто време када и тадашња америчка државна секретарка Хилари Клинтон.

Више од 70.000 људи је убијено у насиљу повезаном с дрогом откада је 2006. бивши мексички председник Фелипе Калдерон покренуо војску за борбу против кријумчарење дроге.

С друге стране, сматра се да су напади владиних снага на картеле запрааво подстакли раст Синалое и њеног главног ривала Сетаса, који су се брутално сукобљавали око територија и утицаја.

Гусмана, који је потекао из сиромшне породице, привукао је новац који је дотицао од дроге кријумчарене кроз савезну мексичку државу Синалоа.

Придружио се картелу Гвадалахара, коју је водио наркобос Мигуел Ангел Галардо, а брзо је попео у хијерархији бруталношћу и вештином, при чему се повезао с кључним политичарима и полицијом. 

После Галардовог хапшења 1989, организација се поделила с тим што је Гусман преузео контролу операција у Синалои. Његов картел је насиљем преузео најуносније руте за кријумчарење и изградио тунеле испод америчке границе за унос дроге.

Полиција је ухапсила Гусмана 2001. неколико недеље пре него што је побегао иза затвора у коме је служио 20-годину казну због подмићивања и криминалног удруживања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи