Читај ми!

Мадуро спреман за дијалог са САД

Председник Венецуеле Николас Мадуро позвао је Барака Обаму на дијалог како би се решили проблеми у међусобним односима те две земље. У антивладиним протестима погинуло је деветоро људи.

Председник Венецуеле Николас Мадуро предложио је америчком председнику Бараку Обами почетак дијалога ради решења проблема у билатералним односима, јављају агенције, преносећи истовремено да је број жртава у двонедељним протестима против владе и Мадура повећан на девет.

Главни тужилац Луиса Ортега Дијас рекла је да је у протестима 137 људи повређено, а 104 ухапшено, пренео је Франс прес.

Министар унутрашњих послова Мигел Родригес Торес рекао је да је девета жртва младић који је покушао током протекле ноћи мотоциклом да прође улицом коју су демонстранти блокирали.

Према званичним подацима, пет жртава било је у Каракасу, двоје је живот изгубило у савезној држави Карабобо и по једна особа у државама Сукре и Лара.

Мадуро је саопштио да је ухапшено неколико државних службеника под сумњом да су умешани у погибију три демонстранта у Каракасу 12. фебруара, где су одржане мирне демонстрације студената и представника опозиције.

"Не подржавам никога ко у нашој земљи пуца на демонстранте", рекао је венецуелански председник.

Ројтерс преноси да је ухапшени лидер опозиције Леополдо Лопес (42) позвао присталице да наставе миран протест. "Добро се осећам, молим вас да се не предајете, ја се нећу предати", рекао је он из затвора Рамо Верде у Каракасу.

Власт оптужује Лопеса за подстицање на насиље током протеста, који се одржавају у више градова Венецуле.

Мадуро је 17. фебруара наложио протеривање три службеника америчког конзулата након што је Стејт департмент упозорио да ће хапшење Лопеса изазвати негативне последице за венецуеланску владу.

Каракас оптужује америчке дипломате за сусрете са опозиционарима и њихово подстицање, а јуче је поништена акредитација новинара америчке Си-Ен-ЕН, због начина на који извештавају о протестима.

"Нећу трпети пропаганду против Венецуеле. Уколико се не умире, нека иду из Венецуеле", рекао је Мадуро.

Британски Би-Би-Си наводи да је отказана акредитација дописнику Си-Ен-ЕН-а Осмари Ернандеса.

Мадуро је у петак, како данас преносе агенције, позвао Обаму "на дијалог на високом нивоу" и да именује изасланика за вођење преговарачког процеса.

Венецуелански председник предложио је да представник његове земље у преговарачком процесу са САД буде представник Каракаса у Организацији Америчких Држава, Роја Чадертона.

"Хајде да започнемо преговоре на високом нивоу и утврдимо истину", рекао је Мадуро, додајући да ће дијалог бити "компликован" ако америчка влада не признаје "пуну аутономију и незавиност Латинске Америке".

Раније је председник Венецуеле оптуживао америчке конзервативце и неке медије за планирање завере ради свргавања његове владе.

Дипломатски односи две земље већ око три године одржавају се на нивоу отправника послова.

Крајем 2010. за амбасадора САД у Венецуели је именован Лари Палмер, који је пред конгресменима наводно дао изјаву о ниском моралу венецуеланске војске и њеној вези са колумбијским побуњеницима, након чега је, у међувремену преминули дугогодишњи венецулеански лидер Уго Чавес рекао да он не може да буде амбасадор.

Вашингтон је одбио да да визу венецуеланском амбасадору Бернарду Алваресу, а даљем "хлађењу" односа допринеле су и санкције венецуеланској нафтној компанији "Петролеос де Венецуела" због економских веза са Ираном, као и протеривање генералног конзула Венецуеле из Мајамија, после чега је то дипломатско представништво у том граду и затворено. Некадашњи блиски Чавесов сарадник изабран је на место шефа државе априла 2013. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи