Читај ми!

Јанукович опозван, Тимошенкова на слободи

Врховна Рада опозвала Виктора Јануковича. После пуштања на слободу, Јулија Тимошенко се обратила демонстрантима у центру Кијева. Демонстранти кажу да су заузели већину владиних институција. Јанукович тврди да је пуцано на његов аутомобил и поручује да неће потписати никакав споразум са "гангстерима". "Анти-Мајдан" митинг у Харкову.

08.45 - Вашингтон позвао Украјину да формира владу националног јединства.

01.37 - Виктор Јанукович и Јулија Тимошенко разговарали у суботу пре подне, јавља руска агенција Интерфакс, позивајући се на изјаву Алексеја Митрофанова, посланика у Думи. Детаљи разговора нису познати.

01.19 - Неколико демонстраната повређено у Харкову, када су их палицама напали неидентификовани младићи. Полиција брзо реаговала и спречила озбиљније инциденте.  

23.15 - Јанукович покушао да подмити граничаре у Доњецку да допусте да његов авион полети, рекао портпарол граничне службе, преноси АФП.

23.00 - Српски богослови у руском манастирском комплексу у Кијеву су безбедни, јавио је извештач РТС-а из Кијева. Воде се преговори о мирној предаји лавре.

21.00 - Потенцијално угрожена два српска монаха у манастирском комплексу у Кијеву где се догодио инцидент, јавља специјални извештач РТС-а из Кијева.

20.35 - Јанукович би требало да се врати овде и суочи са демонстрантима, поручила Јулија Тимошенко са Трга независности у Кијеву.

18.55 - Тимошенкова објавила да ће се кандидовати на предстојећим председничким изборима, преноси Раша тудеј. Бивша украјинска премијерка стигла у Кијев, јавља Итартас.

18.15 - Јануковича спречила гранична полиција у покушају да се укрца на авион за Русију - тврди председник парламента Александар Турчинов, иначе Јануковичев опонент, пренели су Ројтерс и руски Интерфакс.

17.30 - Тимошенкова: Диктатура је пала, не захваљујући политичарима или дипломатама, већ захваљујући људима који су изашли на улице, који су успели да заштите своје породице и своју земљу.

16.40 - Јулија Тимошенко пуштена на слободу и упутила се на Мајдан.

16.15 - Украјински парламент опозвао Виктора Јануковича. Превремени председнички избори заказани за 25. мај.

15.15 - Виктор Јанукович поручује да неће поднети оставку и истиче да су све одлуке парламента нелегалне. Тврди да је пуцано на његов аутомобил, преноси Ројтерс

14.35 - Лидери паравојних јединица, које су се бориле против демонстраната, саопштили да су уз народ, преноси Гардијан

13.41 - Демонстранти у Кијеву одушевљено кличу после гласина да је Виктор Јанукович поднео оставку. Нема потврде ове информације, јавља Гардијан. Парламент вратио Устав из 2004, наводи Раша тудеј.

13.20 - Јулија Тимошенко није још увек пуштена из затвора, исправила се њена портпаролка, која је раније рекла да је Тимошенкова на слободи.

12.50 - Харков: Регионалне власти на југоистоку Украјине и на Криму преузеле сву власт, јавља Раша тудеј. Харковски конгрес, или "Анти-Мајдан" критиковао одлуке Раде и догађаје у Кијеву назвао "оружаним превратом". Власти позивају на формирање оружаних снага које ће вратити уставни поредак.

12.40 -  Парламент гласао за брже ослобађање Јулије Тимошенко, без председничког одобрења. Нови министар полиције опозиционар Арсен Аваков, а председник парламента Александар Турчинов, јавља Ројтерс.

10.47 - Русија оштро реаговала пошто су присталице опозиције у Украјини пуцале на туристички аутобус и раниле возача. Туристи су путовали из Белорусије ка зимовалишту на Карпатима.  

10.30 - Јанукович није потписао закон о повратку на Устав из 2004, што је основ за оставку, каже Јацењук. Пољски шеф дипломатије тврди да Јанукович нема намеру да поднесе оставку.

Украјински парламент опозвао је Виктора Јануковича са функције председника и заказао превремене изборе за 25. мај 2014. Јанукович је поручио да неће потписати споразум са "гангстерима" који "тероришу земљу". Демонстранти у центру Кијева тврде да су преузели контролу над престоницом и траже Јануковичеву оставку.

Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко у сузама из инвалидских колица поздравила је "хероје Украјине" на Мајдану, главном кијевском тргу, пред око 50.000 људи, који су је еуфорично дочекали.

Тимошенкова је у Кијев стигла авионом из Харкова, пошто је претходно пуштена из болнице затворског комплекса у којем је служила казну.

"Ви сте хероји, ви сте најбоље у Украјини!", узвикнула је Тимошенкова, говорећи о погинулима у сукобима демонстраната и полиције протеклих дана.

"Нисам препознала Кијев, са спаљеним аутомобилима, барикадама, али ово је друга Украјина, Украјина слободних људи", рекла је бивша украјинска премијерка.

Одмах по ослобађању из затвора Тимошенкова се упутила у Кијев и на Трг независности, центру тромесечних протеста на којима је захтеван одлазак са власти данас у парламенту смењеног председника Виктора Јануковича.

Истовремено је обећала и да ће се кандидовати на председничким изборима и да ће Украјина ускоро бити део Европске уније.

У међувремену, Виктор Јанукович је отишао на југоисток земље.

Његов политички противник, сада председник парламента, Александар Турчинов, изјавио је да је Јанукович покушао да се укрца у авион за Русију, али да га је у томе спречила гранична полиција.

Претходно је Јанукович, после оптужби демонстраната да напустио Украјину, он то оштро демантовао.

"Остајем у Украјини и тражим од свих међународних посматрача и посредника да зауставе радикале. Одлуке које је донела Рада су илегалне. Нећу ништа да потпишем", рекао је Јанукович, преноси Итартас.

У обраћању које је емитовала украјинска ТВ станица Ај-Си-Ти-Ви, Јанукович је описао дешавања у Украјини као "вандализам, бандитизам и пуч". Поручио је и да су одлуке парламента неуставне.

Има извештаја о неколико непотврђених сукоба, међу којима је и напад на аутомобил Јануковича.

Полиција је саопштила да подржава народ, да жали због жртава и предложила грађанима да се удруже у грађењу "заиста независне демократске правне европске државе", преноси агенција Укринформ.

Председник Врховне Раде Владимир Рибак затражио је да "из здравствених разлога" буде разрешен, а за новог председника скупштине изабран је Александар Турчинов, близак сарадник Јулије Тимошенко, јавља Ројтерс. Опозициони посланик Арсен Аваков изабран је за министра унутрашњих послова, док се не формира нова влада.

Лидери региона југоисточне Украјине, који су лојални Јануковичу, оспорили су легитимитет националног парламента и саопштили да преузимају контролу над својим територијама док се не успостави уставни поредак у земљи, пренео је Ројтерс.

Више од 10.000 људи окупило се током дана у Палати спортова у Харкову, где се састало 3.477 посланика.

"Окупили смо се овде не да бисмо поделили земљу, већ да бисмо је сачували", рекао је регионални гувернер Михаил Добкин обраћајући се окупљеним грађанима.

Ситуација је за сада генерално мирна, пошто је маса делимично добро расположена, а делимично потиштена и забринута, преноси агенција Итартас.

Тимошенкова попуњава политички вакуум

После ословађања Јулије Тимошенко, бивша украјинска премијерка би сада могла да попуни вакуум власти, јер се не зна ко тренутно управља ситуацијом у земљи, јавио је специјални извештач РТС-а из Кијева Бојан Бркић.

Иако би она могла да има велику улогу у будућности Украјине, додаје наш извештач, то није извесно, јер ослобађање Тимошенкове није био један од главних захтева демонстранта претходних месеци.

Од државних институција функционише само парламент, који једногласно и сложно доноси одлуке, без присуства полиције, али окружен хиљадама демонстранта који са бејзбол-палицама ишчекују ослушкују одлуке.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је да се ситуација у Украјини нагло погоршала "због немогућности или неспремности опозиције да поштује споразум" о окончању насиља и кризе, пренео је Итартас.

У телефонском разговору с америчким државним секретаром Џоном Керијиом, Лавров је рекао да "илегане екстремистичке групе одбијају да предају оружје и да су преузеле контролу у Кијеву уз повлађивање опозиционих лидера у Врховној Ради".

Британски министар спољних послова Вилијем Хејг оценио је да догађаји у последња 24 часа показују да Украјинци желе другачију будућност и истакао да је важно да украјински политички лидери смирено реагују на последње догађаје.

Хејг је поздравио ослобађање Јулије Тимошенко и поручио да ће Лондон блиско сарађивати са партнерима из ЕУ у подршци новој влади кад она буде формирана, навео је Хејг у саопштењу на сајту Форин офиса.

Ослобађање Јулије Тимошенко поздравили су Бела кућа и званичници Европске уније.

Јанукович и три лидера опозиције - Виталиј Кличко, Арсениј Јацењук и Олег Тјагнибок, потписали су јуче споразум о окончању кризе у присуству посредника ЕУ - шефова дипломатије Немачке, Француске и Пољске, Франк-Валтера Штајнмајера, Лорана Фабијуса и Радослава Сикорског.

Украјински парламент је потом суспендовао Устав и вратио на снагу Устав из 2004. чиме су председничка овлашћења знатно ограничена, ослободио из затвора бившу премијерку Јулију Тимошенко, амнестирао ухапшене демонстранте и сменио министра полиције за којег се сматра да је наредио употребу силе над учесницима протеста.

У сукобима демонстраната и полиције у Кијеву од прошлог петка погинуло је најмање 77 особа, а 577 је повређено, саопштило је украјинско министарство здравља. Држава је породицама страдалих обећала одштету од 10.000 евра.

Како је агенцији Итартас речено у украјинском МУП-у, 130 припадника безбедносних снага је рањено из ватреног оружја у последња три дана.

Број коментара 169

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи