Читај ми!

Судар великих сила над Украјином

Ситуација у Украјини је необјављени хладни рат између Истока и Запада, каже спољнополитички коментатор Ненад Радичевић. Сва је прилика да ће судар великих сила Украјинци и даље осећати наредних неколико месеци, каже Радичевић.

Спољнополитички коментатор листа Политика Ненад Радичевић рекао је да је ситуација у Украјини необјављени хладни рат између Истока и Запада и да ће судар великих сила Украјинци осећати и наредних неколико месеци.

Како је рекао, велике силе имају велику улогу у вишемесечној кризи у Украјини.

"Оно што је очигледно је да је ово необјављени хладни рат Русије и САД, и Русије и Европске уније. Русија то неће мирно посматрати, јер има економска средства да утиче на све одлуке у Кијеву", рекао је Радичевић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Док у Украјини ишчекују другу траншу новчане помоћи из Москве, Радичевић истиче да Русија жели да зна ко ће управљати њиховим новцем.

"Сигурно да Виталиј Кличко није особа за коју би желели да управља тим новцем. Иако се сматра да Русија иначе лако улети у економску испомоћ, она не располаже силним новцем да одмах реагује, него је огромна сума узета из пензионог фонда да би се утицало у тој игри", објаснио је Радичевић.

Радичевић је рекао и да је неизвесно како ће сви играчи реаговати у периоду до децембра, који је постављен као крајњи рок за расписивање председничких избора, али да постоји бојазан да се председник Украјине Виктор Јанукович неће држати договора.

"Јанукович је често мењао стране, од окретања Европској унији, до приближавања Москви, а сада је устукнуо и променио став, рекао је Радичевић.

Како каже, неизвесно је и како ће изгледати трансформација власти, како ће изгледати влада, надлежности парламента, функционисање војске, а није јасно на који начин ће се надлежности председника пребацити на неког министра, или премијера.

"Тако да, можда демонстранти са правом имају сумње у то како ће се реализовати споразум", истиче Радичевић.

Како каже, ситуацију додатно погоршава подељеност унутар земље.

"Та земља од 46 милиона становника подељена је на више нивоа - регионално, национално. Видимо сада да руско становништво не жели да буде део државе која жели да настви европске интеграције. Уколико дође до статуса кво западно орјентисани неће бити задовољни тиме", каже Радичевић и истиче да не види брзо решење.

Ипак, наглашава да није сигурно да ће се Јанукович повући из политике, већ да очекује да се кандидује на наредним председничким изборима.

"Иако је то тотално запрепашћење за демонстранте, не верујем да се тек тако повукао. Ту постоје огромни интереси околине, његове породице која је изузетно богата, олигарха, утицаја Русије... Све то ће утицати на њега да се и даље бори да остане у политичком животу Украјине", истиче Радичевић.

Коментаришући ослобађање Јулије Тимошенко, Радичевић истиче да је могуће да ће опозиција кроз њу покушати да надомести огромне разлике међу лидерима опозиције, као и да ће је као симбола борбе против Јануковича поставити као свог кандидата на изборима.

Ипак, истиче да је она особа која је осуђена због корупције и да није сигуран колико је валидан ангажман ЕУ за њено ослобођење, будући да Унија борбу против каорупције намеће као топ приоритет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи