Читај ми!

Курц: ЕУ резултат научене лекције

Обележавање 100 година од почетка Првог светског рата мора да буде више од полагања венаца и парада, истиче шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц. Из овог догађаја се морају извући поуке, а резултат научене лекције је и уједињавање европских држава у Унију, сматра Курц.

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је да обележавање 100 година од почетка Првог светског рата мора да буде више од полагања венаца и парада.

У говору пред дипломатама и ђацима у Министарству спољних послова Аустрије, Курц је рекао да се из овог догађаја морају извући поуке и додао да је један од резултата научене лекције и уједињавање европских националих држава у Унију.

"То се показује и 2014, почетком приступних преговора са Србијом, чиме се употпуњава пројекат Европске уније", нагласио је Курц.

Он је уједно одбацио тврдње да "историја учи, али не налази ђаке".

"Циљ Министарства спољних послова је да нађе ђаке, да предаје историју и да се суочи са прошлошћу", објаснио је Курц.

Како је додао, Аустрија ће у вези с тим организовати више од 120 манифестација у земљи и иностранству.

Аустријски историчар Манфред Раухенштајнер подсетио је дипломате да је министарство спољних послова Аустроугарске, под министром Леополдом Бертхолдом у годинама пре 1914, било против рата против Србије, али да је убиство престолонаследника Франца Фердинанда, који је био противник рата, уверило Бертхолда да је то постало неизбежно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи