Читај ми!

Кијев, демонстранти изашли из Министарства

Демонстранти напустили зграду Министарства правосуђа у Кијеву коју су претходно окупирали. Пре тога их је министарка Олена Лукаш упозорила да ће бити уведено ванредно стање. Јанукович разговара са лидерима опозиције. Ештонова сутра у Кијеву.

Украјински председник Виктор Јанукович поново се састао са лидерима три главне опозиционе странке са циљем разрешења кризе у земљи.

Састанку, који није био најављен, присуствују и Јануковичеви саветници, као и лидер партије УДАР Виталиј Кличко, лидер Отаџбине Арсениј Јацењук и националистичке Слободе Олег Тјагнибок, пренела је агенција АФП.

Водеће опозиционе партије у Украјини су раније у току дана поручиле да су спремне да наставе разговоре с владом председника Јануковича, али су упозориле да би демонстранти на улицама у сваком тренутку могли изгубити стрпљење.

Истовремено, у Бриселу је објављено да ће висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон сутра посетити Украјину.

Ештонова је у саопштењу навела да је изузетно забринута због ситуације у Украјини, упозорила је да не проглашава ванредно стање и позвала украјински парламент да повуче законе чији је циљ гушење протеста.

"Веома сам узнемирена због извештаја да влада планира да прогласи ванредно стање. То ће проузроковати даљи суноврат Украјине, од чега нико неће имати користи", рекла је Ештон.

Опозиција у међувремену, истакла је Ештон, мора да се дистанцира од оних који прибегавају насиљу.

"Насиље мора да се заустави и обе стране морају да смање тензије", истакла је Ештон, додајући да је једино решење за кризу политичко.

"Оно што је неодложно неопходно је истински дијалог да би се створио нови консензус за напредак", навела је Ештон.

И генерални секретар УН Бан Кимун апеловао је на украјинског председника да започне "конструктиван дијалог" са опозицијом како би били окончани немири у тој земљи.

Демонстранти су данас напустили зграду Министарства правосуђа коју су претходно окупирали, након упозорења министарке правосуђа Олене Лукаш да ће, ако се не повуку, затражити увођење ванредног стања.

Лукашева је упозорила да ће увођење ванредног стања затражити од Националног савета за безбедност и одбрану ако демонстранти не изађу из зграде министарства у Кијеву, коју су запосели у недељу увече и испред које су поставили барикаде са врећама снега, пренео је Би-Би-Си.

Радикална група активиста "Спилна справа" (Право дело) разбила је прозоре на згради Министарства правосуђа и уништила званичан знак, пренела је агенција АФП.

Опозициони вођа и бивши боксерски шампион Виталиј Кличко посетио је током ноћи демонстранте и затражио од њих да изађу из зграде, али они то тада нису учинили. Полиција је отворила истрагу због упада и окупирања државне зграде.

Портпарол демонстраната је након напуштања зграде изјавио да они не желе да провоцирају власти, а посланик опозиционе странке Отаџбина Андриј Сенченко рекао је да је представнику Министарства правосуђа допуштено да изврши преглед зграде изнутра, али се у самој згради тренутно не налази нико.

До побуне је дошло широм Украјине, а опозиција је преузела општинске канцеларије у десетак градова.

Владине канцеларије нападните су чак и у источним подручјима земље где председник Виктор Јанукович традиционално има снажну подршку.

Опозициони лидер Арсениј Јацењук одбио је јуче Јануковичеву понуду да га именује на место премијера јер се, како је Јацењук истакао, основни захтеви демонстраната морају испунити, укључујући одржавање избора.

Према званичним подацима, у сукобу демонстраната и украјинских снага безбедности погинуло је троје људи, док опозиција тврди да је шест особа изгубило живот.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи