Читај ми!

Нереди у Паризу, 150 ухапшених

Око 150 особа ухапшено, а 19 полицајаца повређено у инцидентима у Паризу на протесту против француског председника. Више хиљада демонстраната тражило оставку Франсоа Оланда.

Данашњи протест у Паризу против председника Франсоа Оланда, на којем је захтевана његова оставка, обележили су инциденти због којих је 150 особа ухапшено, а 19 полицајаца је повређено.

Према проценама полиције, око 17.000 људи окупило се на протесту, док организатори наводе да је око 120.000 противника Оланда изашло на улице.

Нереди су избили између неколико стотина демонстраната и снага реда по заврштку скупа, у тренутку када су се окупљени разилазили.

Више стотина особа, међу којима је било и маскираних људи, гађали су полицију флашама, петардама, гвозденим шипкама, кантама за смеће и димним бомбама, на шта је полиција одговорила сузавцем.

Како је прецизирано, 19 полицајаца је повређено, од којих један "потенцијално тешко".

Скуп је организовало око 50 различитих група међу којима је било покрета деснице и екстремне деснице, као и католичких конзервативаца, који су критиковали политику владе и француског председника која води "пропасти".

Демонстранти су позвали Оланда да се повуче и запретили да ће у супротном наставити протест, под називом "Дан беса", до избора.

Више организација, међутим, које су првобитно најавиле да ће се придружити протесту, одустало је од учешћа. Међу тим групама је и странка екстремне деснице Марин Ле Пен национални Фронт, која је саопштила да није део данашњег протеста.

Министар унутрашњих послова Мануел Валс рекао је вечерас да "оштро осуђује насиље појединаца, екстремних група или група ултра деснице против припадника снага реда, јер им је једини циљ стварање нереда".

Портпароли група које су организовале протест позвале су парламент да покрене процедуру смењивања председника републике.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи