Читај ми!

Убијен лидер демонстраната у Бангкоку

Један од лидера антивладиних протеста у Бангкоку je погинуо, a неколико демонстраната je повређено када су покушали да спрече бираче који 2. фебруара неће моћи да изађу на изборе да то учине данас. Погинули лидер протеста је упуцан у главу док је држао говор на камиону.

У Бангоку погинуо један од лидера антивладиних демонстрација, а неколико демонстранате је повређено док су покушавали да спрече излазак на изборе бирача који неће моћи да гласају 2. фебруара.

"Сутин Таратин упуцан је у главу док је држао говор на једном камиону у предграђу Бангкока", рекао је портпарол демонстраната Аканат Промфан за АФП.

Влада, према његовим речима, није успела да обезбеди сигурност и безбедност ни за кога данас упркос томе што је полиција добила већа овлашћења како би контролисала протесте.

Ургентни центар у Бангкоку потврдио је да је један човек убијен из ватреног оружја, а да је деветоро људи повређено не наводећи детаље о каквим се повредама ради.

Демонстранти су блокирали 45 од 50 биралишта у Бангкоку, а ометање гласања било је у 10 од 76 тајландских провинција.

Из владе је јуче најављено да је премијерка Јинглук Шинаватра спремна да разговара о отказивању избора 2. фебруара ако активисти окончају протесте који трају већ више од два месеца.

Јинглукова је расписала изборе 2. фебруара у нади да ће тако учврстити власт. Она је упозорила да ће сви који покушају да спрече одржавање избора бити осуђени на затворску или новчану казну или на обе казне истовремено.

Евентуално одлагање избора, међутим, неће много пољуљати одлучност вође демонстраната и бившег заменика премијера Сутепа Таугсубана који не прихвата изборе и вероватно неће довести до брзог решавања актуелне кризе.

Јинглукова се налази под великим притиском да се повуче с власти после скоро тромесечних уличних протеста чији учесници траже да њена влада поднесе оставку и да уместо ње буде именован "народни савет".

Девет особа је убијено, а стотине људи су рањене у нападима гранатама, пуцњавама из аутомобила у покрету и уличним сукобима од почетка протеста крајем октобра прошле године.

Водећа опозициона странка ће бојкотовати изборе у фебруару, а демонстранти су најавили да ће ометати изборе, рекавши да је неопходно спровођење реформи због искорењивања корупције и куповине гласова пре избора које онда треба одржати за 12 до 18 месеци.

Демонстранти од 13. јануара блокирају Бангкок прављењем блокада на путевима и организовањем протестних скупова на неколико главних раскрсница, укључујући главни хотел и тржне центре, мада се прошле недеље број учесника протеста постепео смањивао.

Влада је у уторак прогласила ванредно стање у Бангкоку и околним областима на 60 дана.

Средња класа и монархистички естаблишмент у Бангкоку већ осам година су у сукобу са, углавном, сиромашнијим становницима руралних области који су присталице премијерке Јинглук Шинаватре и њеног брата, бившег премијера Таксина Шинаватре који је свргнут у војном пучу 2006. године.

Демонстранти оптужују Шинаватрину породицу за корупцију и непотизам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи