Читај ми!

Сиријска власт и опозиција очи у очи

Међународни посредник Лахдар Брахими наговорио представнике сиријске владе и опозиције да се састану. Представници опозиције нису хтели за исти сто док представници владе не потпишу документ о оснивању прелазне власти у Сирији. Привремена управа је уклањање Башара ел Асада с власти, сматра власт.

Женева је домаћин мировних преговора о будућности Сирије у којима учествују представници владе и опозиције. Иако им из светских престоница поручују да им се пружа најбоља шанса за политичко решење, две стране нису хтеле састанак очи у очи, него су разговарале преко међународног посредника Лахдара Брахимија. Успео је да их наговори да се заједнички састанак одржи сутра.

Ни мирно окружење женевског седишта светске организације није утицало на непомирљиве ставове две сиријске стране. Штавише, мир су нарушиле демонстрације, а током дана, нико није био сигуран хоће ли доћи до дуго планираног састанка очи у очи, првог после три године сукоба.

Представници опозиције нису хтели за исти сто док представници владе не потпишу документ о оснивању прелазне власти у Сирији.

Бадр Џамус из Сиријске националне коалиције каже да ће преговарати када се потпишу Женевски коминике. "Ако су представници режима дошли овамо да траже нешто што ми нећемо, онда им је боље да иду на неко друго место. Преговараћемо када потпишу Женевски коминике", каже Џамус.

Женевски коминике, чије је прихватање услов представника опозиције, предвиђа да привремена управа има потпуну извршну власт, која подразумева и контролу над војском и свим снагама безбедности.

Иако се наглашава и учешће представника садашње владе, за опозицију је привремена управа, другим речима, уклањање Башара ел Асада с власти. Представници владе одсели су, симболично, у хотелу Мир, али неће да преговарају око статуса председника.

Заменик министра спољних послова Сирије Фејсал Микдад каже да Асад није узрок крвопролића. "Њега је изабрао сиријски народ и Сиријци ће и одлучити о будућности своје земље. Ми смо овде да разговарамо, што да не? За име Бога, зашто не бисмо сели заједно и нашли одговоре", пита Микдад.

Сиријски званичници су се међународном посреднику жалили на неозбиљност опозиционара и претили да ће отићи из Женеве ако не буде напретка у разговорима. То је протумачено као притисак и изгледа да је уродио плодом. 

Посредник УН Лахдар Брахими истиче да су разговори били охрабрујући. "Обе стране су прихватиле принципе Женевског коминикеа и заједнички састанак биће одржан сутра. За сада нисмо разговарали о суштинским питањима", рекао је Брахими.

Сукоби у Сирији почели су 2011. и опозиција тврди да је страдало више од 100.000 људи.

Уједињене нације тражиле су шест и по милијарди долара за помоћ становницима те земље, јер процењују да је хитна хуманитарна помоћ неопходна за око девет милиона Сиријаца. То је највећи апел УН за помоћ до сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи