Читај ми!

Ердоган: Гуленове присталице су издајници

Присталице исламског проповедника Фетулаха Гулена јесу издајници који покушавају да изведу државни удар користећи истрагу о корупцији, тврди турски премијер Реџеп Тајип Ердоган. То је први пут од почетка корупционашког скандала у Турској да је Ердоган по имену поменуо Гулена и његову организацију "Хизмет".

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган објавио је отворени рат ономе што је назвао "империјом страха" свог исламистичког ривала Фетулаха Гулена.

Фетулах Гулен је исламски проповедник који живи у САД. Ердоган је његове присталице оптужио као издајнике који под видом истраге о корупцији покушавају да изведу државни удар.

Апеловао је на турске амбасадоре широм света да својим страним колегама објасне какво је "право лице" Гуленове организације, какве су њене жеље и амбиције и какве су "димензије опасности" која од ње прети, извештава АФП.

Ово је први пут откад је у децембру избила криза да је Ердоган по имену поменуо Гулена и његову организацију "Хизмет".

Ердоганова влада је темељно уздрмана откад су десетине људи, укључујући и неколико политичара из његовог најужег круга, привођене под сумњом за примање мита у вези с грађевинским пројектима, прање новца и кријумчарење злата.

Ердоган је на то одговорио отпуштањем стотина службеника полиције и судских органа умешаних у истрагу. Иначе, турски премијер се ступајући на власт 2003. године зарекао да ће искоренити корупцију.

Тврди да је акција гулениста, који су некад подржавали његову странку АКП, нанела ударац турској привреди, јер тера стране инвеститоре.

Након што је 2010. достигла раст од готово девет одсто, турска привредна активност је почела да успорава, па се за ову годину прогнозира раст од четири одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи