Брод окован ледом на Антарктику

Недалеко од обале Антарктика дебелим слојем леда блокиран је руски брод "Академик Шокаљски" са 54 путника и научника и 20 чланова посаде. Три ледоломца на путу до заробљеног пловила, а кинески "Снежни змај" највише се приближио.

Мисија спасавања заглављеног руског брода на Антарктику, са 74 путника и чланова посаде, могла би да буде успешно окончана уз помоћ кинеског ледоломца који му се приближава.

Брод "Академик Шокалскиј", који се налази у научној експедицији, заглавио се на Божићно вече када је и послао поруку за помоћ, на око 100 наутичких миља источно од француске базе на Антарктику.

До незгоде је дошло због јаких ветрова који су набацали лед и снег око пловила где се убрзо оформио дебео ледени појас.

Брод ниједног тренутка није био у опасности од потонућа, а 74 научника, туриста и чланова посаде имају довољно залиха хране.

Три ледоломца су се јуче упутила у акцију спасавања, али се кинески ледоломац "Снежни змај" данас највише приближио броду у невољи.

Ледоломац се налази на око 20 километара од руског брода, али је пред њим и даље тежак задатак да му приђе због огромне количине леда.

Посада "Снежног змаја" се нада да ће успети да му приђе до вечерас, али све зависи од јачине ветра, која тренутно износи 70 километара на час, и дебљине леда који окружује руски брод.

Вођа експедиције са угроженог брода Крис Тирни рекао је ће брод наставити своје путовање чим буде ослобођен.

Научници и туристи су кренули на путовање рутом којом је пре једног века пловио чувени аустралијски истраживач Антарктика Даглас Мосон.

И поред невоље која их је задесила, научници нису седели скрштених руку већ су искористили време да преброје птице у тој области, а пробушили су лед у близини брода како би фотографисали подводни свет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи