Читај ми!

Јужни Судан, нови извештаји о крвопролићу

Криза у Јужном Судану све је дубља. Би-Би-Си јавља да су се појавили и нови докази о убиствима, током обрачуна који трају већ другу недељу и који су оживели старе етничке поделе у тој нафтом богатој земљи.

Обрачуни у Јужном Судану трају већ другу недељу и оживели су старе етничке поделе у тој нафтом богатој земљи, а како јавља Би-Би-Си појавили су се и нови докази о убиствима.

Извештач Би-Би-Сија из главног града, Џубе, преноси сведочење да су снаге безбедности наводно побиле више од 200 људи, углавном из етничке групе Нуера, којој припада и бивши председник Ријек Мачар.

Влада у Џуби најавила је јуче да ће покренути велику војну офанзиву како би повратила два стратешка града која су доспела у руке побуњеника лојалних Мачару.

Западне силе и источноафричке државе које желе да спрече дестабилизацију овог ионако нестабилног афричког региона, покушавају да посредују између Мачара и председника Салва Кира.

Насиље је избило прошле недеље, пошто лидери владајућег Суданског народног ослободилачког покрета нису успели да смире тензије у партији.

Кир је оптужио Машара, кога је разрешио дужности у јулу заједно са целим кабинетом, да је покушао да изведе државни удар, што бивши потпредседник пориче.

Сукоби имају и етничку и политичку димензију, пошто се трупе лојалне председнику Киру из племена Динка боре против Мачара који је из етничке групе Нуер, наводи АФП.

Ипак, упркос међународним напорима, на стотине људи је убијено и земља полако клизи у грађански рат, а сукоби улазе у другу недељу, приближавајући се виталним нафтним пољима Јужног Судана.

Иако обилује нафтним налазиштима, Јужни Судан је осиромашен и преплављен оружјем услед вишегодишњег сукоба са Картумом, а ситауација у земљи - која је независна тек три године - погодна је за бујање корупције и безакоња.

Стране владе, укључујући Британију, Кенију, Либан, Уганду, Немачку и САД већ су евакуисале особље из својих амбасада и раде на евакуацији својих држављана.

Само у престоници је од почетка сукоба убијено најмање 500 људи, пренеле су агенције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи