Кијев, истрага о покушају државног удара

Покренута истрага против неколико људи оптужених за покушај државног удара у Украјини. Европа отворена за украјински народ, али не нужно и за садашњу владу, поручује из Брисела председница Литваније.

Украјинска служба безбедности отворила је кривичну истрагу против неколико људи оптужених за покушај државног удара, саопштио је државни тужилац генерал Виктор Пшонка.

Украјинска служба безбедности испитује одговорност за акције које су имале за циљ насилну промену уставног система или освајање власти, али Пшонка није именовао оне против којих је отворена истрага, пренела је руска агенција Итар тас.

Отворено је 40 кривичних истрага, укључујући и случај демолирања Лењиновог споменика у центру Кијева, а које су повезане са насилним догађајима у Кијеву од 24. новембра до 11. децембра.

У међувремену, европски лидери поручују да би Украјина требало да се приближи ЕУ због економских погодности тржишта с 500 милиона потрошача и помоћи која би за седам година могла достићи 26 милијарди евра.

Председница Литваније Далија Грибаускајте рекла је да је "Европа отворена за украјински народ, али не нужно и за ову (украјинску) владу". "То је порука", рекла је у Бриселу председница Литваније која председава ЕУ до краја године.

Јуче је Украјинско министарство спољних послова поручило страним државама да се не мешају у унутрашње политичке процесе у Украјини.

"Позивамо све наше стране партнере да остану објективни и непристрасни посматрачи, покажу уздржаност у јавним проценама, следе основне принципе међународног права и поштују суверено право Украјинаца да самостално решавају домаћа питања", истиче се у саопштењу, које преноси Итар тас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи