Читај ми!

Двогодишњица смрти Ким Џонг Ила

Војно-политички коментатори у Источној Азији са великом пажњом прате догађаје у вези са годишњицом смрти "драгог вође" Ким Џонга Ила у Пјонгјангу, у настојању да иза конвенционалних израза жалости и стандардизованих церемонија очитају расположење народа и стање у војно-политичком врху Северне Кореје.

Северна Кореја и грађани обележавају двогодишњицу од смрти "драгог вође" Ким Џонга Ила, оца садашњег лидера те азијске државе Ким Џонг Уна.

Источноазијски медији преносе снимке са севернокорејске државне телевизије која бележи окупљања грађана на приредбама, трговима и испред споменика посвећених покојном вођи.

Емитује интервјуе у којима грађани изражавају тугу и жал за преминулим лидером који се на челу државе налазио готово две деценије.

Истовремено, јављају агенције, у Пјонгјанг стижу бројна писма подршке и изјаве верности младом лидеру Ким Џонг Уну, који је раније током месеца након кратког, демонстративног суђења експресно погубио свог течу Џанг Сонг Тека, високог партијског функционера старе гарде, под оптужбом за корупцију и издају, односно, покушај преврата.

Стручњаци у Јужној Кореји, где су одржане мале демонстрације политичких изгнаника и дисидената са Севера, сматрају да је чињеница да је Ким Џонг Ун погубио члана своје родбине уз претходну снажну медијску кампању, индикација да је његова моћ угрожена.

По њима, у корејском друштву, где је у свакодневном животу још увек јака традиционална конфучијанска вредност бриге за родитеље и поштовања за старије људе, тај поступак је шокантан и релативно тежак за оправдати упркос медијској кампањи која је најоштрије говорила о кривици Џанг Сонг Тека.

Медији у Јапану пишу да је погубљење Џанг Сонг Тека могући почетак чистке која би могла да поприми и веће размере, а чија је суштина покушај младог тридесетогодишњег лидера Ким Џонг Уна да ослаби или уништи партијско-војну структуру генерације његовог покојног оца и тако преузме потпуну контролу у управљању земљом.

И у Јужној Кореји и Јапану влада забринутост да би консолидација власти у Северној Кореји могла да се претвори у демонстрацију чврстине према њеним суседима, односно, приказ војне силе као што су лансирање балистичких пројектила или нова нуклеарна проба.

У суседној Кини, медији преносе извештаје о томе како је кинески амбасадор у Пјонгјангу одао пошту покојном севернокорејском вођи Ким Џонг Илу поклонивши се пред његовим и спомеником његовог оца, оснивача севернокорејске нације Ким Сунг Ила.

Кинески медији дебатују и о могућим политичко-економским последицама недавног погубљења Џанг Сонг Тека, а преовладава уверење да ће севернокојрејска влада наставити програм економских реформи и отварања за спољну трговину у којем ће несумњиво највеће место имати економска размена са Кином.

Децембар је месец који има важну симболичку вредност за Северну Кореју, месец у којем она често врши тестове нових балистичких ракета и нуклеарних бомби, па војно-политички коментатори у источној Азији са стрепњом очекују дане пред нама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи