Новa битка за Триполи?

Најмање 40 људи убијено, а више од 400 рањено у сукобима паравојних снага и демонстраната, који су тражили да се та милиција повуче из Триполија. Демонстранти отишли по оружје и вратили се на улице. Премијер поручио да све милиције, без изузетака, морају да напусте Триполи.

Убијено најмање 40 људи, а више од 400 је повређено у сукобима паравојних снага и демонстраната у Триполију, рекао либијски министар здравља.

Према речима министра правосуђа Салеха ел Марганија, очекује се да ће број настрадалих и даље расти, пренео је АФП.

Маргани је рекао да су се и током ноћи између петка и суботе у више делова Триполија чуле експлозије и пуцњава.

Премијер Али Зидан поручио да све паравојне снаге морају да напусте Триполи, без изузетака. Окривио је наоружане групе за насиље над демонстрантима и затражио да наоружани екстремисти напусте престоницу.

"Демонстрације су биле мирне, протест је био дозвољен, а затим су демонстранти нападнути када су ушли у Гхаргхур округ где се налази седиште милиције", рекао је Зидан у интервјуу агенцији Ројтерс и либијском телевизијском каналу Ахрар.

Министар одбране отказао је посету Јордану због нереда. 

На учеснике протеста, којих је било више хиљада, отворена је ватра из аутоматског оружја, ручних ракетних бацача и тежег оружја.

Либијски муфтија тражио је од демонстраната да окончају протест и поручио да је на влади одговорност да уклони наоружане групе из Триполија.

Од пада режима Моамера eл Гадафија 2011. године, стотине наоружаних група, од којих многе плаћа влада, практично контролишу Либију, и међусобно су поделиле зоне утицаја.

Демонстранти су протестовали од џамије у центру Триполија до седишта паравојне формације из града Мисурате која делује и у Триполију. Носили су државне и беле заставе, узивкујући "Хоћемо војску, хоћемо полицију!".

Када су дошли до зграде где је оружана група из Мисурате, њени припадници су изашли и запуцали у масу из аутоматског оружја, ручних ракетних бацача и противавионских топова.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи