Читај ми!

Израелци у Гази, Палестинци отворили ватру

Израелски војнци у пратњи тенкова ушли у појас Газе, што је изазвало минобацачку ватру са палестинске стране. Није познато да ли има жртава. Палестински преговарачи поднели оставку због изостанка напретка у мировним преговорима с Израелом, али палестински председник Махмуд Абас је за сада не прихвата.

Израелски војнци у пратњи тенкова ушли у појас Газе, што је изазвало минобацачку ватру са палестинске стране. Није познато да ли има жртава.

Према тврдњавма очевидаца, израелски војници су у пратњи тенкова ушли у појас Газе, а палестинска страна је одговорила минобацачком ватром.

"Шест булдожера у пратњи неколико тенкова ушло је око 200 метара од границе у пољопривредно земљиште, док су хеликотпери и шпијунски авиони кружили изнад, близу села Куза", изјавио је један очевидац за АФП.

Рекао је да су " борци отпора испалили мине у неколико наврата на израелске снаге и да су се чуле експлозије у том подручју".

Израелски војни портпарол није могао да потврди израелски упад, али је рекао да су мине погодиле Израел крај граничне ограде, истакавши да није било повреда ни штете.

Упад се догодио у тренутку када су мировни преговори на ивици колапса и након јучерашње оставке читаваг палестинског преговарачког тима.

Палестински преговарачи поднели су оставку због изостанка напретка у мировним преговорима са Израелом. Међутим, палестински председник Махмуд Абас за сада не прихвата њихову оставку, јављају светски медији.

"Поднели смо оставку, цела палестинска делегација, због наставка изградње (јеврејских) насеља и одсуства наде у постизање резултата", изјавио је агенцији Франс прес преговарач Мухамед Штајех.

Абас је за телевизијску мрежу Си-Би-Ес изјавио да ће покушати да увери преговараче да преиспитају одлуку о оставци или ће саставити нови тим.

Палестински председник је указао да би, у сваком случају, даљи преговори морали да буду одложени.

Један од портпарола Стејт департмента рекао је у Вашингтону да америчка дипломатија "остаје усредсређена на циљ, на наставак преговора".

Израелско-палестински мировни преговори који су настављени крајем јула после три године прекида, запали су у ћорсокак због наставка изградње јеврејских насеља на палестинским територијама.

Међутим, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је пре два дана да је наложио свом министру становања Урију Аријелу да ревидира план могуће градње хиљаде нових кућа на палестинским територијама, што је он прихватио.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи