Читај ми!

Филипини, људи гину у потрази за храном

Хиљаде људи провалило у складиште хране на Филипинима и оборило зид који је усмртио осам особа. Откако је тајфун погодио Филипине, многи људи краду, проваљују у куће, тржне центре и продавнице у потрази за залихама хране, воде и другим потрепштинама.

Осморо људи је погинуло када је на њих пао зид складишта пиринча у које су провалили са још на хиљаде људи, недалеко од тајфуном опустошеног града Таклобана, саопштили су филипински званичници.

Откако је тајфун погодио Филипине, многи људи краду, проваљују у куће, тржне центре и продавнице у потрази за залихама хране, воде и другим потрепштинама, пренела је агенција АП.

Филипинске власти настоје да спрече крађе, у које су умешане чак и неке наоружане организоване групе.

Погибија осморо људи недалеко од Таклобана знак је упозорења да је то подручје хитно потребно упутити помоћ у храни и води, и званичници су рекли да су још два аеродрома отворена ради допремања помоћи.

Таклобан је готово потпуно уништен у налету тајфуна у петак. Хиљаде људи преклиње за места у авионима, јер је тај град због споре помоћи претворен у смртну зону.

Људи су очајни јер остају без хране, воде и медицинских залиха. Нема више врећа ни за мртве.

Према том делу Филипина упутили су се норвешки, британски и амерички бродови, а аустралијски транспортни авион стиже са медицинским тимом.

Лекари су саопштили да је тек у уторак стигла прва пошиљка антибиотика и анестетика. "До тада, пацијенти су морали да трпе болове", рекао је један лекар.

Филипинска војска сукобила се данас са групом наоружаних пљачкаша, који пустоше продавнице и складишта хране и воде Талкобану.

Због пуцњаве каснила је масовна сахрана жртава тајфуна.

Последица кашњења сахране могла би да буде повећавање реалне опасности од заразе у граду, јер лешеви жртава страдалих у невремену од петка се налазе на улицама, а за многе од њих недостају пластичне кесе, пренеле су агенције.

Према званичним подацима филипинске агенције за отклањање последица катастрофа, број жртава разорног тајфуна који је погодио Филипине повећан је на 2.344.

Како је пренео Асошијетед прес, повређене су 3.804 особе, а 79 се и даље воде као нестале.

Највећи број жртава тајфуна као и причињена материјална штета је на острвима Самар и Лејте, а више од 580.000 људи је расељено.

Тешко је доћи до коначног броја жртава због оштећене и уништене инфраструктуре и лоше комуникацијске мреже, а према званичним подацима националне агенције за природне катастрофе, живот су изгубиле 1.883 особе.

Председник Филипина Бенигно Акино рекао је у уторак телевизијској мрежи Си-Ен-Ен да је биланс жртава тајфуна ближи цифри од 2.000 или 2.500 погинулих, а не 10.000 како је то раније јављено.

Шеф агенције УН за пружање хуманитарне помоћи у Манили Валери Амос затражила је од међународне заједнице помоћ у вредности од 301 милион долара за више од 11 милиона људи погођених олујом.

Јапан је спреман да пошаље хиљаду војника ради помоћи Филипинима после разорног тајфуна, изјавио је данас портпарол јапанског Министарства одбране.

Уколико би се то десило, то би била најобимнија спасилачка операција јапанских Снага за самоодбрану (СДФ), фактички војне јединице која мора да се придржава послератног пацифистичког јапанског устава, наводи Франс прес.

Те снаге су помагале претходно у регионалним спасилачким напорима, поред осталог, после цунамија у Индијском океану 2004. године.

Спремност да се пошаље већи број војника уследила је дан након што је у Токију најављено да у Манилу путује 50 припадника СДФ, од којих је 20 медицинско особље, а 30 су официри за везу.

Они ће на молбу Филипина помагати у лекарском збрињавању и транспорту, наводи АФП.

Француска агенција преноси писање јапанских медија, по којима би предложени већи контингент пратила три брода и за сада неодређен број летелица.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи