Читај ми!

Филипини, проглашено стање катастрофе

Председник Филипина Бенигно Акино Трећи прогласио стање националне катастрофе. Супертајфун Хај'јeн оставио пустош и усмртио око 10.000 хиљада људи. Због пљачки, у неким деловима државе проглашено ванредно стање. Хуманитарна помоћ почиње да пристиже.

Филипински председник Бенигно Акино Трећи прогласио је стање националне катастрофе после разарања изазваног супертајфуном Хај'јeн, објављено је на локалном сајту Филстар.

Председник је потписао Прокламацију 628 којом се проглашава стање националне катастрофе, пошто је синоћ, у телевизијској поруци обелоданио стање у коме се земља налази, а по повратку из посете најтеже погођеног централног дела Филипина.

Ванредно стање је проглашено у неким градовима тог дела државе, после инцидената попут пљачки и извештаја о нападима на шлепере са хуманитарном помоћи.

Посматрачи су за ситуацију у неким областима Филипина рекли да је стравична због уништених кућа, пословних објеката и блокираних улица које личе на сцену после апокалипсе.

У граду Таклобану, где се више не може видети ниједна читава зграда, улицама се шири задах тела у распадању. У великој мери је разорен и источни град Гујуан од 40.000 становника, док је 80 одсто града Бако од 35.000 људи под водом.

Филипински владин Савет за смањење ризика и управљање националним катастрофама саопштио је да је, према до сада расположивим подацима, потврђено да су 1.744 особе погинуле, а да је 2.487 повређено. Међутим, страхује се да има готово 10.000 жртва.

Скоро 630.000 људи је расељено јер су снажни ветрови и поплавне воде уништили њихове домове, а штета нанета путној мрежи и аеродромима блокира брзо достављање помоћи.

Филипине годишње погоди око 20 олуја, многе од њих проузрокују бројне жртве и велику штету, а Хај'јeн је 24. олуја која је од почетка године погодила ту острвску земљу у Тихом океану.

Тајфун је стигао до северног Вијетнама и јужних делова Кине, усмртивши десетак особа, али је у међувремену ослабио и претворио се у тропску олују.

Око 1.000 ученика и чланова особља једне средње школе у југозападном делу Кине заробљено је поплавама које је донео тајфун, саопштили су данас спасиоци. Ученици и особље су се склонили на више спратове школе и акција спасавања је у току.

Помоћ из целог света

Шефица Канцеларије УН за хуманитарна питања Валери Амос, требало би да у Манили покрене велику операцију спасавања и прикупљања помоћи.

УН су већ послале 25 милиона долара из фонда за ванредне ситуације, али ће Амос и влада Филипина тражити додатну помоћ од међународне заједнице, која ће, због размера катастрофе, највероватније достићи стотине милиона долара, пренео је Франс прес.

ЕУ се спрема да упути хуманитарну помоћ за отклањање последица разорног тајфуна, саопштено је из Европске комисије.

Укупно тринаест милиона евра из фондова за хитне случајеве ЕУ већ је уплаћено на рачуне Црвеног крста и других хуманитарних организација које се налазе на терену, док стручне групе раде на процени приоритета за дужи период, рекла је новинарима Пија Аренкилде, портпаролка председника Комисије Жозеа Мануела Бароза.

До сада је 21 земља обећала да ће Филипинима упутити помоћ, а међу њима су САД, Кина, Велика Британија, Јапан, Индонезија, Аустралија, Сингапур, Нови Зеланд, Мађарска и друге.

Амерички носач авиона "Џорџ Вашингтон" испловио је за Филипине како би се што пре унесрећенима пружила неоходна помоћ. У међувремену, америчка војска, чијих 90 припадника већ помаже у спасилачким напорима на Филипинима, послала је у ту острвску земљу још 180 војника, а из база у Јапану у угрожена подручја одлетеће укупно седам летелица војске САД.

Како наводе кинески медији, та земља ће помоћи жртвама тајфуна Хај'јен на Филипинима упркос територијалном спору две земље. Кина и Филипини налазе се дуго у спору око острва у стратешки важном Јужном кинеском мору.

Како је пренела агенција Франс прес, Кина ће упутити 100.000 долара помоћи жртвама тајфуна на Филипинима, саопштило је Министарство спољних послова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи