Читај ми!

Пољска, немири на Маршу независности

Пољски радикали током Марша независности у Варшави палили аутомобиле, запалили стражарско место пред Амбасадом Русије и тукли се међусобно и са полицијом. Седам полицајаца повређено, приведено 30 особа.

Марш независности у Варшави којим пољски радикали обележавају 95. годишњицу поновне независности Пољске, претворио се у нереде у којима су радикали палили аутомобиле, запалили стражарско место пред Амбасадом Русије и тукли се међусобно и са полицијом. Приведено је 30 особа, а седам полицајаца је повређено.

Већ почетак марша, испред Палате науке и културе у центру Варшаве када су петарде заглушиле патриотске песме и скандирање, а из поворке почели да се издвајају маскирани хулигани и изазивају туче, наговестио је да ова годишњица у режији радикала неће бити мирна.

Два сата касније власти Варшаве су, на захтев полиције након неколико интервенција сузавцем, забраниле даљи поход и наредиле радикалима да се разиђу, што су они одбили.

"Имамо посла с групом од неколико стотина људи која крши закон. Неколико људи је повређено, међу њима и четири полицајца који су пребачени у болницу", рекао је портпарол Главне команде пољске полиције Маријуш Соколовски.

Радикали су још на почетку марша почели да пале и уништавају аутомобиле, запалили су и "дугу" направљену од цвећа на Тргу Искупитеља која је често мета вандала, јер је симбол покрета сексуалних мањина против дискриминације. Каменицама су гађали и ватрогасце који су дошли да угасе пожар.

Дивљање се наставило испред зграде Амбасаде Русије, где су радикали потпалили полицијско стражарско место, петарде бацали преко ограде, а неки су, упркос кордону полицајаца, покушавали да прескоче ограду.

Варшава је 95. годишњицу независности стечене поново након Првог светског рата званично обележила пре подне трком "За независну" коју је преводио премијер Доналд Туск.

Тркачи у црвеним и белим мајицама створили су слику као да се Варшавом креће огромна црвено-бела застава Пољске.

Главни Поход независности касније је предводио председник Пољске Броњислав Коморовски, а на челу се поворке појавио се музејски куриозитет, реновирани стари пољски тенк још из Првог светског рата.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи