Читај ми!

Филипини, пустош после тајфуна

Становништву у разореним подручјима Филипина потребни вода за пиће, храна, лекови и шатори. Пљачка велики проблем у градовима. Помоћ упутиле многе организације и државе. Вијетнаму прете поплаве након удара Хај'јена. Шест особа страдало када је невреме стигло на југ Кине.

Помоћ за угрожена подручја Филипина, у којима је под налетом тајфуна страдало више од 10.000 људи, стиже из многих земаља и из више међународних организација. Вијетнаму прете поплаве, а 11 особа је страдало пре него што је Хај'јен ударио у обалу те земље. Шест особа погинуло у Кини.

Најмање шесторо људи је погинуло у налету Хај'јена на јужну обалу Кине, а том приликом су оштећене и стотине кућа, објавили су државни медији.

У саопштењу кинеског Министарства за цивилна питања наводи се да је због јаких падавина и ветра оштећено готово 600 кућа у провинцији Хајнан, док се њих 51 срушило, а евакуисано је укупно 39.000 људи.

Tајфун Хаj'јeн донео је обилне падавине северном Вијетнаму у близини границе с Кином, где је најмање 11 људи погинуло, јавио је јутрос британски Би-Би-Си.

Вијетнамски државни медији навели су да су, изгледа, људи погинули током припрема за долазак тајфуна. Међу жртвама је једна новинарка која је погинула у саобраћајној несрећи на путу ка месту догађаја.

Би-Би-Си наводи да је Хаj'јeн знатно ослабио и прешао у олују пете категорије и класификован је као јака тропска олуја (ураган) пошто је стигао до Вијетнама.

Метеоролози најављују велике падавине и током наредних 48 сати и очекује се од 100 до 200 милиметара кише до чак 400 милиметара по метру квадратном у неким деловима Вијетнама, где су могуће поплаве укључујући престоницу Ханој.

Тајфун је у петак погодио филипински архипелаг, где је погинуло више од 10.000 људи. Ветар је достизао брзину од 380 километара на сат, рушио куће и чупао дрвеће из корена. Море је преплавило приобалска насеља, а јака киша је покренула клизишта.

Помоћ за угрожена подручја издвојиле су многе земље и више међународних организација. Становништву су најпотребнији вода за пиће, храна, лекови и шатори.

Амерички Пентагон је на Филипине упутио особље и војну опрему како би се укључили у акцију спасавања.

Генерални секретар УН Бан Кимун изјавио је да ће се специјализоване агенције УН брзо мобилисати, тако да је тим Светског програма за храну већ на терену, где процењује ситуацију.

Транспортни авион Уницефа са 60 тона помоћи, укључујући шаторе и лекове, сутра би требало да стигне на Филипине.

Европска комисија је издвојила три милиона евра помоћи Филипинима, док је Велика Британија понудила 9,6 милиона долара.

Немачка амбасада у Манили најавила је допремање 23 тоне помоћи из Немачке, Канада ће невладине организације на терену помоћи са пет милиона долара, док је Аустралија најавила помоћ од седам милиона евра.

Филипинска војска је распоредила око 100 својих припадника на улице Таклобана и других градова, где су изгредници искористили ванредно стање и почели да пљачкају по тржним центрима и краду новац из банкомата.

Председник Филипина Бенигно Акино, који је јуче је обишао угрожена подручја, рекао је да је пљачка велики проблем, пошто је на улице филипинских градова распоређен много мањи број полицајаца, јер су укључени у акцију спасавања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи