"Крај света" стигао на Филипине

Страхује се да је више од 10.000 људи погинуло на Филипинима у налету снажног тајфуна. Процењује се да је више од четири милиона људи без домова. Спасиоци воде трку да сахране мртве, нахране преживеле и зауставе банде које харају продавнице и банкомате. Тајфун на путу ка Вијетнаму изгубио на снази. Кина у приправности.

Власти на Филипинима покушавају да сагледају размере разарања тајфуна невероватне снаге, који је пре два дана протутњао преко централих острва, и помогну становницима који су остали без имовине.

Процењује се да је више од четири милиона људи без домова. Као да је дошао крај света - кажу на Филипинима за пустош коју је оставио тајфун, пошто је збрисао делове шест централних острва брзином већом од 300 километара на сат.

"Не могу да размишљам и не знам шта да радим. Једино што могу је да преживим овај дан, али не знам шта ће бити сутра и како ћемо даље", каже један становник Филипина.

Власти још не успевају да допру до свих места, али да је разарање огромно види се из ваздуха - километрима од обале нема зграде која није уништена или оштећена. Колико је жртава под њима, још се не зна.

"Процењујемо, на основу извештаја, да има око 10.000 жртава", каже директор полиције провинције Лејте Елмер Сорија.

Највише је страдао град Таклобан са око 220.000 становника. Као да се сва силина природе обрушила на тај приморски град смештен у једној ували, који је при крају Другог светског рата једно време био и главни град Филипина. Вода се, кажу, пела и до другог спрата.

Спасиоци воде трку да сахране мртве, нахране преживеле и зауставе банде које харају продавнице и банкомате. Власти можда прогласе и ванредно стање.

"Прво морамо да се побринемо за потребе преживелих, побринемо се за храну и воду. Распоредили смо око 300 полицајаца и војника који ће се бринути за мир у граду. Стижу и оклопна возила да покажу снагу државе и да спрече пљачкаше", каже председник Филипина Бенигно Акино.

Новац, храна и остала помоћ стижу и из света. Тајфун се, мада ослабљен, у понедељак ујутро очекује у Вијетнаму, где је евакуисано око 600.000 људи.

На путу преко Јужног кинеског мора донео је обилну кишу острву Хајнану, које називају и кинеским Хавајима.

Има извештаја да је неколико особа погинуло и да се неколико људи нестало. Кина је зато објавила упозорење највишег нивоа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи