Читај ми!

Барозо: ЕУ ће испунити обећања о проширењу

Ширење Европске уније је један од њених највећих успеха, рекао председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и истакао да ће ЕУ и даље испуњавати обећање дато земљама-кандидатима о ступању у чланство.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је изјавио да је ширење Европске уније један од њених највећих успеха.

"Врата Уније остају отворена, с тим да се, наравно, строго издејствује да и наши партнери остваре део своје улоге и преузму део своје одговорности", истакао је Барозо у Цириху.

Председник Европске комисије говорио је на скупу о историјској поруци британског премијера Винстона Черчила после Другог светског рата о томе да Европа мора постати јединствена целина мира и интеграције.

"Придржавање договора је кључно за нашу моћ привлачности и уверљивости, мада ту има питања и крупних изазова", рекао је председник Европске комисије.

"Улазак нових чланица није постао лакши, али то се, само по себи, не може предвидети", указао је Барозо.

Али, како је предочио, "не смемо заборавити да је то геостратегијски пројекат првог реда, јер је у питању ширење дејства и утицаја наше Уније, што је у нашем најјачем интересу".

"Ради се о томе да обликујемо своје суседство јер ће га, иначе, обликовати други", упозорио је Барозо и истакао да "отвореност наше Уније не сме да буде само у економским оквирима".

Шеф Европске комисије је навео да је "чињеница да је један од највећих успеха ЕУ био постепени пријем нових чланица.

"ЕУ стреми да шири и учвршћује демократију, безбедност и заједнички напредак широм континента - Европа као једна", подсетио је Барозо на Черчилове речи.

"У данашњем свету брзих промена, несумњиво је нужно да имамо исту геополитичку промућурност и стратешку визију", указао је Барозо.

Нагласио је да се не слаже с онима који сматрају да је политичко вођство изгубило на снази у данашње доба економских и технолошких преображаја, јачања снаге тржишта, медија и невладиних чинилаца.

"Само треба погледати ток економских реформи, односно пораз чисто тржишног оквира који је довео до финансијске кризе, до одлука које су довеле до рата и сукоба у нашем јужном суседству", рекао је Барозо.

Председник Европске комисије је закључио да у доба реформи и глобализације, политичко вођство само мења облик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи