Читај ми!

Азил у Аустрији за Сноудена?

Аустрија покренула истрагу у случају шпијунаже америчке обавештајне службе НСА. Министар спољних послова Аустрије Михаел Шпинделегер не искључује могућност да Едвард Сноуден добије азил у тој земљи.

Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер потврдио је покретање истраге у случају шпијунаже америчке обавештајне службе НСА.

Служба за борбу против тероризма и заштиту уставности (БВТ) поднела је кривичну пријаву државном тужилаштву у вези могућности шпијунаже страних служби против Републике Аустрије.

На основу изјава бившег америчког агента, претпоставља се да НСА у Аустрији има шпијунску станицу и да је годинама прислушкивала телефоне и интернет везе.

Као могућа прислушна станица помиње се Интернет чвор "Vienna Internet Exchange" преко којег НСА прати аустријски интернет саобраћај.

Такође, и даље је мистериозна улога једне виле у 18. бечком округу, одакле су наводно прислушкивани политичари, то јест њихови телефони.

"Уложили смо протест САД против шпијунаже", рекао је Шпинделегер бечком дневнику Естерајх, потврдивши покретање истраге против НСА.

Рекао је да, иако нема детаљне информације, постоји могућност да су прислушкивани политичари и да је неопходно убудуће од тога заштитити грађане.

Шпинделегер је затражио заједничко деловање ЕУ за повећање безбедности података, један европски систем кодирања и безбеднију размену података.

"Ми као ЕУ морамо подићи наше безбедносне стандарде и морамо бити независни од САД и других земаља. Због тога сам за један нови европски сервер, јер тренутно све иде преко САД или Азије", рекао је Шпинделегер.

Упитан за Сноудена, Шпинделегер је рекао да он још није испунио предуслов за добијање азила, јер није навео да жели у Аустрију.

"Уколико буде поднео захтев за добијање азила, ми ћемо исти размотрити као и све остале молбе. Не могу искључити могућност давања азила Сноудену", истакао је Шпинделегер.

Бивши агент НСА Томас Дрејк је уверен да је НСА надзор Аустрије био интензивнији него у Немачкој.

Шпинделегер је рекао да би био веома изненађен ако аустријски канцелар не би био међу 35 прислушкиваних шефова влада.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи